OBARAJU REKORDE

I dok drugi gube… Apple zarađuje milijarde dolara

Autor Igor Martić

Apple je objavio rezultate poslovanja prethodnog tromjesečja

Izvor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Četvrto tromjesečje je za Apple završilo (to je ustvari treće tromjesečje u godini) poprilično dobro. Apple je objavio financijske rezultate za svoje četvrto tromjesečje fiskalne 2022. koje je završilo 24. rujna 2022.

Kompanija je u rujanskom kvartalu objavila rekordni prihod od 90,1 milijardu USD, što je 8 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i tromjesečnu zaradu po dionici od 1,29 USD, što je povećanje od 4 posto u odnosu na prethodnu godinu godina.

Godišnji prihod iznosio je 394,3 milijarde dolara, što je 8 posto više u odnosu na prethodnu godinu, a godišnja zarada po dionici bila je 6,11 dolara, što je povećanje od 9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Upravni odbor Applea proglasio je novčanu dividendu od 0,23 USD po dionici. Dividenda se isplaćuje 10. studenog 2022. dioničarima koji su bili u evidenciji zaključno s radom 7. studenog 2022.

Izvor: Vuk Valcic / Alamy / Alamy / Profimedia

"Rezultati ovog tromjesečja odražavaju predanost Applea našim kupcima, težnji za inovacijama i ostavljanju svijeta boljim nego što smo ga zatekli", rekao je Tim Cook, izvršni direktor Applea. “Dok ulazimo u blagdansku sezonu s našom najmoćnijom postavom ikada, prednjačimo sa svojim vrijednostima u svakoj radnji koju poduzmemo i svakoj odluci koju donesemo. Duboko smo predani zaštiti okoliša, osiguravanju privatnosti korisnika, jačanju pristupačnosti i stvaranju proizvoda i usluga koji mogu otključati puni kreativni potencijal čovječanstva.”

“Naši rekordni rezultati u rujanskom tromjesečju i dalje pokazuju našu sposobnost učinkovitog poslovanja usprkos izazovnoj i nestabilnoj makroekonomskoj pozadini”, rekao je Luca Maestri, Appleov financijski direktor. “Nastavili smo ulagati u naše dugoročne planove rasta, generirali više od 24 milijarde USD u operativnom novčanom toku i vratili više od 29 milijardi USD našim dioničarima tijekom tromjesečja. Snaga našeg ekosustava, neusporediva lojalnost kupaca i rekordna prodaja potaknuli su našu aktivnu instaliranu bazu uređaja na novi rekord svih vremena. Ovo tromjesečje zaokružilo je još jednu rekordnu godinu za Apple, s rastom prihoda većeg od 28 milijardi dolara i operativnim novčanim tokom od 18 milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu.”

Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI