STARTUP KOMMPANIJE

UNICORN 'PANDEMIJA' Znate li koliko je u svijetu jednoroga?

Autor Krunoslav Ćosić

Jednorog (unicorn) su startup tvrtke čija se vrijednost procjenjuje na minimalno milijardu dolara ili više

Izvor: Thodonal / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema CB Insightsu, ukupna vrijednost takvih tvrtki u svijetu je veća od 2,2 bilijuna dolara (2200 milijardi USD). U svijetu je do travnja 2021. bilo više od 650 jednorog startupova.

Najvrjedniji startup Bytedance vrijedi 140 milijardi američkih dolara, a zatim slijede različite fintech, gaming i AI (umjetna inteligencija) startup kompanije, prenosi Statista.

Izvor: Gojek

Izvor: Tokopedia

Prema izvješću Bloomberga, indonezijski jednorog Gojek i jednorog Tokopedia spajaju se u GoTo. Tvrtka će se sastojati od Gojekovih operacija prijevoza dok će Tokopedia biti zadužena za e-trgovinu i određene fintech poslove. Gojek i Tokopedia će kao startup u toj kombinaciji vrijediti 17 milijardi dolara, procjenjuje CB Insights, što bi ih smjestilo na 12. mjesto liste s najvrjednijim startup kompanijama na svijetu.

Spajanjem bi Indonezija bila prisutna među 20 najboljih jednoroga u svijetu, što uglavnom čine kineske i američke tvrtke, jedna švedska (Klarna), jedna brazilska (Nubank), jedna indijska (One97 Communications), jedna britanska (Checkout .com) i jedan australski (Canva) startup.

Izvor: Rafael Henrique/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prema popisu najvrjednijih jednoroga u svijetu, kineska AI tvrtka Bytedance je najcjenjeniji startup trenutno. Matična tvrtka TikToka procijenjena je na 140 milijardi dolara. Bytedance inače vodi sadržajnu platformu Toutiao u Kini koja koristi strojno učenje kako bi iz tradicionalnih i novih medijskih izvora prilagodila vijesti za svakog pojedinog čitatelja.

Iza Bytedancea slijede američki fintech startup Stripe s vrijednošću od 95 milijardi dolara, također američki SpaceX za svemirske letove (74 milijarde USD), kineski transportni Didi Chuxing (62 milijarde USD) te još dva američka – Instacart i UiPath (39 odnosno 35 milijardi USD). Na popisu je i gamerski Epic Games s vrijednošću od 28,7 milijardi dolara.