POLUVODIČI

PROBLEMI SE NASTAVLJAJU Nestašica čipova postaje sve veća agonija

Autor Smartlife

Iako se 2022. godina smatrala godinom u kojoj će se stabilizirati tržište i proizvodnja čipova, nestašica će se prenijeti i u 2023.

Izvor: JYPIX / Alamy / Alamy / Profimedia

Trenutna nestašica čipova (poluvodiča) predstavlja probleme ne samo tržištu računala i gamingu nego i mobilnih telefona i automobila. Svi su već na rubu.

Širom različitih industrija došlo je do kašnjenja isporuka uređaja, do nestašica, ali i značajnog povećanja cijena koje je najviše bilo vidljivo u gaming industriji dodatno, zbog činjenice što kripto rudari koriste grafičke kartice za rudarenje bitcoin i drugih kriptovaluta.

STMicro kompanija, jedan od proizvođača komponenti za čipove, smatra da će nestašica trajati duže od 2022. godine i da će se prebaciti i na prvi dio 2023. I IBM i TSMC se slažu da će se stvari vratiti u normalu, ali ne prije kraja 2022. godine ili početkom godine nakon te što je kasnije potvrdio i Intel najavom svoje nove linije čipova koja kreće ka tržištu tek od tog perioda.

Izvor: Paolo Galasso / Alamy / Alamy / Profimedia

Agencija Reuters objavila je da će se situacija s čipovima polako normalizirati tijekom 2022. godine te da bi do polovice 2023. trebala krenuti uobičajena proizvodnja.

U intervjuu za Reuters direktor STMicro kompanije Jean-Marc Chery se osvrnuo na ozbiljnost situacije, napominjući kako "ovo nije kao u prošlosti kad su svi čekali dok Microsoft objavi novi operativni sustav koji će povećati potražnju za velikim količinama računala" i objašnjava: "Ono što imamo je globalni pomak i problem".

Kao igrači i proizvođači računala svjesni smo poteškoća pri kupovini komponenti trenutno. Srećom, čini se da su proizvođači poluvodiča barem suglasni kada će nestašica prestati u potpunosti. Hoće li to zaista tako i biti? Teško je reći, a tržište je, kako smo ustanovili, prilično krhko.

Izvor: Drical / Alamy / Alamy / Profimedia