I ZA ZDRAVLJE

TRŽIŠTE PAMETNIH SATOVA: Apple je nekoliko koraka ispred svih

Autor Krunoslav Ćosić

Uz odlično prodavani iPhone, Apple je uspješan i na području pametnih satova

Izvor: Pixabay

Apple je nedavno predstavio Watch seriju i Watch SE, ali i robusnu izvedbu Watch Ultra namijenjenu sportašima kojima sat mora izdržati ekstremne uvjete (potonji će raditi i u vodi na dubini od 100 metara).

Dok se originalni Apple Watch također prodaje (i naširoko koristi) kao društvo za fitness, njegova vodootporna vanjština još uvijek je prilično delikatna i sklona ogrebotinama kada stvari postanu grublje. S obzirom na popularnost (skupocjenih) satova za ekstremne sportove Apple itekako ima smisla ući u taj segment kojim trenutno dominira Garmin.

Apple Watch Ultra
Izvor: Apple

Prema procjenama Counterpoint Researcha, prenosi Statista, Apple uživa vodeću poziciju na tržištu pametnih satova čineći 3 od 10 pametnih satova isporučenih diljem svijeta u 2021. Izvorno objavljen 2015., Apple Watch trenutno je u svojoj osmoj generaciji, a svaka iteracija dobiva neke nove značajke, od kojih su mnogi posljednjih godina bili usmjereni na zdravlje.

Apple je u prošloj godini imao udio od 30,1 posto na tržištu pametnih satova u svijetu. Slijedi ga Samsung s 10,2 posto dok je treći Huawei s udjelom od 7,7 posto. Četvrti je imoo s 5,2 posto, Amazfit je šesti s 5,1 posto. Na listi su prisutni još i Garmin s 4,6 posto, Fitbit s 3,8 posto te Xiaomi s 3,6 posto.

U 2021. godini u svijetu je ukupno isporučeno 127,5 milijuna jedinica, a ovo tržište sve je popularnije, čemu pridonose i mnoge inovacije koje satovi dobivaju, ali i sve duže trajanje baterije između dva punjenja.

Samsung Galaxy Watch5
Izvor: Samsung

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI