SVI SU U PADU

GLOBALNE ISPORUKE RAČUNALA: U padu, razlog je kineska kriza proizvodnje

Autor Krunoslav Ćosić

Canalys je objavio podatke za isporuke u drugom tromjesečju 2022. godine

Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

15% pad je isporuka računala u svijetu. Drugo tromjesečje 2022. donijelo je velike poremećaje na tržištu osobnih računala jer su blokade zbog COVID-a u Kini zaustavile proizvodnju. Prekid rada tvornice i luka u Šangaju, Kunshanu i Jiangsuu doveo je do značajnih kašnjenja u narudžbama za sve glavne dobavljače računala.

Iako su se proizvodnja i koordinacija počele poboljšavati do kraja svibnja, proizvodnja je bila ispod normalnih razina tijekom drugog tromjesečja. Osim toga, ograničenja kretanja ljudi i robe te smanjenje poslovnih aktivnosti uzrokovali su oštar pad domaće kupnje u Kini, drugom najvećem svjetskom tržištu osobnih računala. Iako su se pokazatelji potrošačke i komercijalne potrošnje poboljšali u lipnju, ukupna ekonomska situacija ostaje neizvjesna budući da je vladina politika Zero-COVID i dalje na snazi.

Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Najnoviji podaci Canalysa pokazuju da su ukupne isporuke stolnih i prijenosnih računala pale za 15,0% godišnje na 70,1 milijuna jedinica (sa 82,5 milijuna jedinica), što je najniža razina otkako se sličan poremećaj dogodio u prvom tromjesečju 2020.

Isporuke prijenosnih računala pale su 18,6% u drugom tromjesečju 2022. na 54,5 milijuna jedinica, što je treći uzastopni kvartal budući da je nabava u obrazovanju ostala prigušena u usporedbi s istim kvartalom prije godinu dana.

Stolna računala su prošla puno bolje bilježeći skroman rast od 0,6% na 15,6 milijuna jedinica jer je snaga komercijalne potražnje usred daljnjeg otvaranja gospodarstava pomogla u poticanju ulaganja u osvježavanje i nadogradnju stolnih računala.

Premium komercijalni segment ostat će svijetla točka za sveukupno tržište osobnih računala ove godine, unatoč sve većim izazovima u globalnoj makroekonomskoj perspektivi.

Izvor: Niall Wiggan / Panthermedia / Profimedia

Lenovo je zadržao prvo mjesto na svjetskom tržištu računala s udjelom od 25 posto, iako su njegove isporuke pale za 12,4% na 17,5 milijuna jedinica u drugom tromjesečju 2022.

HP je pretrpio najveći pad od pet vodećih dobavljača. HP-ove ukupne isporuke pale su 27,5% na 13,5 milijuna jedinica (s 18,6 milijuna jedinica. Udio tvrtke pao je s prošlogodišnjih 22,5 posto na 19,2 posto.

Dell je bio blizu HP-a na trećem mjestu, bilježeći relativno skroman pad od 5% na 13,2 milijuna jedinica, povećavajući svoj tržišni udio za dva postotna boda u usporedbi s prošlom godinom. Acer i Asus završili su s padom od 19% odnosno 5%. Ostale kompanije imale su ukupno pad od 15 posto, na godišnjoj razini.