stopa volatilnosti

TESLA JE DRUGA: Kompanije koje posjeduju najviše bitcoina

Autor Davor Dakić

Ulagačima u kriptovalute nije lako, s obzirom na različite razine stabilnosti

Izvor: Photo by Crypto Crow from Pexels

Tesla je u veljači 2021. u bitcoin uložila 1,5 milijardi dolara. I dok zbog trenutnog kraha kripto tržišta taj izdatak izgleda nepromišljenije nego što su ga neki promatrači u to vrijeme označili, ako se notorno nestabilna valuta vrati natrag i čak se stabilizira, proizvođač električnih automobila ponovno će biti sretan kao jedna od vodećih javnih tvrtki kada je u pitanju vlasništvo nad bitcoinom.

Međutim, opseg u kojem Tesla investira u bitcoin još uvijek nije blizu onom tvrtke MicroStrategy, objavio je Statista Digital Economy Compass. Američka business intelligence tvrtka nedavno je prijavila 129.218 kriptovaluta u svojoj bilanci - daleko ispred Teslinih 43.200.

Izvor: Photo by Thought Catalog from Pexels

Sve ostale tvrtke na ovoj ljestvici izravno su uključene u poslovanje kriptovaluta u nekom obliku. Iza Tesle, treći na listi je Marathon s 8133 bitcoina, Block s 8027, Bitfarms s 5243, Hut8 s 5242, Coinbase s 4487 i Riot s 4464 bitcoina, pokazuju rezultati za travanj 2022.

Hoće li se ova ulaganja dugoročno isplatiti, vrijeme će pokazati. Kratkoročno do srednjoročno, očekujte uobičajene promjene koje će ići od procvata do kraha i natrag. Kripto je notorno nestabilno tržište valuta i ono koje čak i stručnjake redovito hvata nespremne.

Gledajući unatrag na povijesne podatke, analitičari Statiste izračunali su različite razine stabilnosti kovanica s najvećim tržišnim kapitalom. Kako je otkriveno u Digital Economy Compass 2022, najveća valuta bitcoin bila je najstabilnija od valuta analiziranih 2021. godini.

Izvor: Photo by Worldspectrum from Pexels

Godišnja stopa volatilnosti bitcoina bila je 81 posto dok su ulagači u prosjeku mogli očekivati promjenu od 4 posto na dnevnoj bazi. Solana je najpromjenjivija od valuta promatranih u izvješću (162 posto godišnja stopa volatilnosti, 8 posto promjena na dnevnoj bazi). Ethereum je bio najbliži uspješnosti bitcoina, sa 107 posto godišnje stope volatilnosti i 6 posto prosječne dnevne stope.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI