POVEĆAVA SE

BILIJUN DOLARA: Tolike su godišnje transakcije mobilnog novca

Autor Igor Martić

Kroz mobile money platforme prošlo je 1000 milijardi dolara

Izvor: Shutterstock

Platforme za mobilni novac obradile su više od bilijun dolara u transakcijama tijekom 2021., a broj registriranih računa porastao je za 18 posto na godišnjoj razini, otkrio je GSMA u svojem izvješću.

Brojka od 1 bilijun dolara rekordna je i prema porastu od 31 posto u odnosu na prethodnu godinu. Do kraja 2021. broj registriranih računa dosegao je 1,4 milijarde na globalnoj razini, s prosječnim brojem transakcija po satu koji je premašio 1,5 milijuna.

Tržište mobilnog novca bilo je aktivno na 98 tržišta diljem svijeta, s ukupno 5,6 milijuna agenata. GSMA je istaknuo da je jedan od ključnih pokretača u industriji za povećanje transakcija segment trgovačkih plaćanja.

Izvor: Shutterstock

"2021. je bila godina kada se mobilni novac počeo stvarno diverzificirati na B2B usluge", ističe Max Cuvellier, šef odjela za razvoj mobilnih uređaja u GSMA te dodaje: "Osim tradicionalnih transakcija između dvije osobe, kao što je prijenos novca obitelji ili prijateljima, industrija je sada fokusirana na pomaganje malim poduzećima kako bi radila učinkovitije i bolje služila svojim klijentima."

Primjetan je napredak i utjecaj na financijsku uključenost u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, ali neke zemlje imaju značajan rodni jaz u korištenju mobilnih financijskih usluga. Prepreke daljnjem usvajanju uključuju nedostatak pristupa pametnim telefonima, nedostatak svijesti o mobilnom novcu i manjak percipirane relevantnosti, znanja i vještina.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI