PAMETNI TELEFONI

Najbrže rastuća marka pametnih telefona u Europi je...

Autor Krunoslav Ćosić

Europsko tržište pametnih telefona polako se oporavlja

Izvor: realme

S obzirom da je kraj pandemije bolesti COVID-19 naizgled na vidiku i unatoč novim izazovima oko nestašice komponenti, tržište je u 2021. godini zabilježilo godišnji porast isporuka pametnih telefona od 1%, što je daleko bolje od 7% godišnjeg pada zabilježenog 2020. godini.

Ovaj skromni rast, iako je pozitivan znak, ipak je podsjetnik da se tržište pametnih telefona u regiji još uvijek nije vratilo punoj snazi, s isporukama znatno ispod razine iz 2019. godine. Neki proizvođači imali su ipak uspješnu godinu.

Izvor: Counterpoint

Realme je imao najbolju godinu otkako je ušao u europsku regiju i bio je, s priličnom razlikom, najbrže rastući glavni brend u Europi u 2021. Ušao je na tržište u lipnju 2019. i brzo je stekao naklonost svojim pristupom "flagship killera" nudeći uređaje visokih specifikacija po konkurentnim cijenama.

Realmeove isporuke narasle su šest puta u 2020. u odnosu na 2019., a realme je uspio izgraditi europsku bazu sa svojim pristupačnim uređajima, posebno u istočnoj Europi (ponajviše u Poljskoj i Češkoj) i na zapadnoeuropskim tržištima kao što su Italija, Grčka i Španjolska.

Uspjeh realme GT serije i serije Number pomogao je podizanju realme brenda u nove visine u Europi, s 280% godišnjeg rasta u 2021. To je najbrže rastući brend pametnih telefona u Europi, prestigavši OPPO (70% godišnji rast u 2021.), Xiaomi (43%) , Apple (10%) i Samsung (2%), objavio je Counterpoint.

Izvor: Counterpoint

Realme se etablirao među pet najboljih dobavljača u Europi popevši se za pet mjesta u 2021. te prestigavši brendove Wiko, Motorola, Alcatel, Honor i Huawei. A stvari bi mogle postati još bolje: realme je zabilježio značajan skok u isporukama u Europi u četvrtom tromjesečju 2021. čineći nešto manje od 6% ukupnih isporuka pametnih telefona u regiji (u odnosu na 2,5% u trećem tromjesečju 2021.). Dakle, putanja izgleda vrlo obećavajuće za realme.

Predstavljanje realme GT2 serije na MWC22 u Barceloni korak je u tom smjeru, pomažući u jačanju diferencijacije Realmea kako bi privukli korisnike koji se žele nadograditi na uređaje visoke razine ili ulazne premium uređaje.

Izvor: realme

Ipak, bit će izazov uvjeriti kupce koji su navikli kupovati od etabliranih brendova, a u tom smislu Europa je tvrd orah. Realme će se suprotstaviti ne samo Appleu i Samsungu već i drugim kineskim brendovima poput Xiaomi, OPPO i vivo koji također žele zauzeti veći udio u europskom kolaču. Nedavno su predstavili Realme 9 Pro i Realme 9 Pro+ modele.

Izvor: realme

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI