ŠIRE POSLOVANJE

ODGOVOR NA POTRAŽNJU ZA ČIPOVIMA Intel ulaže 5,4 milijarde dolara

Autor Davor Dakić

Cilj je povećati proizvodnju čipova i proširiti proizvodni kapacitet

Izvor: Shutterstock

Intel je najavio kupovinu Tower Semiconductora, proizvođača čipova sa sjedištem u Izraelu, a potez ide u smjeru proširenja proizvodnih kapaciteta kako bi odgovorili na rastuću potražnju.

U priopćenju Intel je objasnio da će platiti 53 dolara po dionici u gotovini, što će Tower Semiconductoru dati ukupnu vrijednost od 5,4 milijarde dolara, a očekuje se da će posao biti zaključen za otprilike 12 mjeseci, što je podložno uobičajenim uvjetima.

Izvor: Intel

Intel želi postati glavni dobavljač u SAD-u i u Europi, što će im kupnja Tower Semiconductora i omogućiti jer imaju stručnost u nizu područja, prenosi Mobile World Live. To uključuje radiofrekvencije, energetiku, rad na silicij-germaniju i industrijske senzore - područja koja opslužuju tržišta uključujući mobilnu, automobilsku i električnu industriju.

Tower Semiconductor odgovara Intelovim globalnim ambicijama jer je tvrtka već prisutna u SAD-u, Aziji i dijelovima Europe, uključujući Izrael i Italiju. Izvršni direktor Intela Pat Gelsinger rekao je da će portfelj i geografski doseg Tower Semiconductora pomoći u proširenju usluga njegove tvrtke.

Izvor: - / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

“Ovaj dogovor omogućit će Intelu da ponudi uvjerljivu širinu vodećih čvorova i diferenciranih posebnih tehnologija na zrelim čvorovima otključavajući nove mogućnosti za postojeće i buduće kupce u eri nezabilježene potražnje za poluvodičima”, rekao je.

Predložena akvizicija dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je Intel otkrio da planira potrošiti 80 milijardi eura na nova postrojenja za proizvodnju poluvodiča u Europi.