Industrijskih roboti

TAMO IH JE JOŠ VIŠE Uspon industrijskih robota u svijetu

Autor Ivan Vukić

Suvremene tvornice postaju nezamislive bez pomoći robota

Izvor: Pixabay

I dok sve više i više potrošača uživa u pogodnostima robota koji usisavaju njihov dom ili se brinu o travnjaku, robotika najveći utjecaj ima u industrijskim primjenama. Najsuvremeniji proizvodni procesi nezamislivi su bez industrijskih robota koji nose dio posla, bilo da se radi o rukovanju različitim predmetima, zavarivanju ili montaži, što su tri najčešće primjene novoinstaliranih industrijskih robota u 2020. godini.

Na temelju podataka Međunarodne federacije robotike (International Robotics Federation), operativna zaliha industrijskih robota utrostručila se tijekom proteklog desetljeća. U 2010. godini bilo ih je nešto više od milijun, na prelasku između 2014. i 2015. godine prešli su 1,5 milijuna, a u 2017. godini dostigli su dva milijuna. Više ih je od tri milijuna bilo u upotrebi u različitim industrijama do kraja 2020. godine.

Izvor: Pixabay

Prema IFR-u, Azija prednjači u prelasku na automatizirane procese, a posebno se ističe Kina koja industrijske robote instalira vrtoglavom brzinom. Kina je u 2020. godini instalirala 168.400 industrijskih robota, što je 44 posto globalnih instalacija.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI