E-BOOKS

E-KNJIGE VS. TISKANE KNJIGE Gdje se u svijetu najviše čitaju elektronske knjige

Autor Krunoslav Ćosić

Neki ljubitelji knjiga iz 21. stoljeća prešli su na e-tintu i žive bez papira. Koliko su e-knjige popularne u svijetu?

Izvor: Shutterstock

E-knjigama još uvijek ne uspijeva pobijediti tiskane knjige, pokazuju podaci koje je za 2020. godinu objavio Statista. Recimo, u Njemačkoj je samo 10,4 posto stanovnika kupilo e-knjigu dok 58 posto i dalje preferira dobru staru tiskanu knjigu. U Europi, od Nijemaca su nešto bolji Španjolci s 14,3 posto stanovnika, ali u Španjolskoj istovremeno 49,3 posto stanovnika čita klasične knjige. E-book kupuje 7,5 posto Francuza (52,1 posto klasične knjige).

Izvor: Shutterstock

Kinezi su s udjelom od 24,4 posto nacija koja najviše u svijetu čita sadržaj knjiga preko e-tinte, a 32 posto njih i dalje preferira papir. Slijede Amerikanci s 22,7 posto onih kojima je e-book draža od debelih kartonskih korica dok 44,5 posto stanovnika SAD-a voli miris stare knjige.

U vrhu su što se tiče korištenja e-knjiga i Britanci, s udjelom od 20 posto, a dok petina Britanaca voli moderne tehnologije nešto manje od pola ih voli klasični print na papiru (48,7 posto). Na listi su još Japanci s udjelom od 17,3 posto u korist elektronike odnosno 40,1 posto ih voli prstom dodirnuti papir i prijeći na sljedeću stranicu.

Izvor: Shutterstock

Ljude se u svijetu i dalje potiče da kupuju klasičnu knjigu, pronađu ugodno mjesto i čitaju čitav dan, ako imaju toliko vremena. Istovremeno, e-knjige nisu (još uvijek) pobijedile klasične knjige. U Hrvatskoj postoje e-knjižare u kojima možete preuzeti besplatne e-knjige ili pak u elektronskom obliku, a na izbor imate nekoliko tisuća knjiga prevedenih na hrvatski jezik. Prije same kupnje možete pogledati nekoliko početnih stranica te provjeriti zanima li vas sadržaj knjige.