UZ JEDAN KLIK

NOVOST IZ MERCEDESA: Beskontaktno plaćanje goriva direktno iz vozila

Autor Krunoslav Ćosić

Mercedes me "Fuel & Pay" omogućuje beskontaktno i praktično plaćanje odmah na pumpi, bilo preko ekrana u kabini vozila ili preko mobilne aplikacije

Izvor: Mercedes-Benz AG - Global Commun/MediaPortal Daimler AG, Mercedes

Nova usluga Mercedes me "Fuel & Pay" može se koristiti u Njemačkoj, na više od 900 benzinskih pumpi. Radi se o beskontaktnom plaćanju koje se obavlja putem MBUX sučelja u kabini vozila ili pak preko mobilne aplikacije Mercedes me.

Kako to funkcionira u praksi? Vozač na navigacijskoj karti pronalazi benzinsku postaju koja omogućuje ovakav način plaćanja, a na benzinskoj stanici automatski se prepoznaje Mercedesovo vozilo koje omogućuje takvu uslugu, čim se motor isključi.

Izvor: Mercedes, Mercedes-Benz AG - Global Commun/http:/media.daimler.com

U tom trenutku slijedi jedan jedini detalj koji nije digitalan – vozač mora izaći van vozila i pokrenuti punjenje goriva u svoj rezervoar. Zatim vozač dopušta da se određeni iznos novca naplati, bilo preko ekrana u vozilu ili pak preko mobilne aplikacije (postupak je identičan) te na ekranu dobiva potvrdu o plaćanju (i na svoj e-mail). Vozač zatim nastavlja svoju vožnju, prema odredištu. 

Usluga Mercedes me "Fuel & Pay" za sada je omogućena samo vlasnicima Mercedes-Benz vozila u Njemačkoj, koji imaju MBUX i navigaciju s tvrdim diskom, a do kraja 2021. godine stiže u europske zemlje, poput Austrije, Belgije, Nizozemske i Švicarske.

Izvor: Mercedes-Benz AG - Global Commun/MediaPortal Daimler AG, Mercedes

Izvor: Mercedes-Benz AG - Global Commun/MediaPortal Daimler AG, Mercedes

Izvor: Smartlife