HRVATI U BARCELONI

MWC 2021 Počeo je Mobile World Congress u Barceloni, a izlaže i jedna hrvatska tvrtka

Autor Krunoslav Ćosić

Među nekoliko stotina tvrtki iz cijelog svijeta na MWC 2021 svoje ideje izlaže i zagrebačka tvrtka Zuluhood

Izvor: Krunoslav Ćosić

Nekoliko stotina tvrtki izlaže svoje proizvode i usluge te traži investitore i kupce za svoje ideje na upravo otvorenom Mobile World Congressu koji se tijekom četiri dana održava u Barceloni (28. lipnja do 1. srpnja 2021.).

Izvor: Krunoslav Ćosić

Ovo je prvi veliki događaj koji se u svijetu organizira nakon početka pandemije koronavirusa (u rujnu prošle godine za manji broj izlagača bio je organiziran IFA sajam), a organizatori očekuju više od 30.000 posjetitelja iz cijelog svijeta. Za sada nema gužvi, i sami smo se uvjerili u Barceloni, na našem redovitom putovanju koje prakticiramo unatrag 20-ak godina, koliko pratimo ovaj kongres.

Ovogodišnji MWC samo je sjena prethodnih godina, a pomalo nas, uz nekoliko stotina izlagača, podsjeća na isti kongres koji je prije 20-ak godina bio organiziran u Cannesu (pod nazivom 3GSM Congress), a zatim je kroz godine povećavan broj posjetitelja te je u posljednjih godinama MWC imao oko 110.000 posjetitelja i oko 2400 izlagača.

Huawei FreeBuds 4
Izvor: Krunoslav Ćosić

Primjetan je nedolazak mnogih tvrtki koje su svih godina unatrag bile neizostavni dio MWC-a, a među izlagačima primijetili smo Huawei i ZTE. I dok je Huawei predstavio uživo svoje novitete koje smo vidjeli početkom lipnja na online predstavljanju, na mnogim drugim štandovima nema baš puno noviteta.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Unutar tri paviljona svoju ideju izlaže hrvatska tvrtka Zuluhood, a radi se o platformi čiji je cilj podizanje sigurnosti vlastitog doma, neovisno o tome da li se radi o domu u kojem živimo, vikendici, kući naših roditelja i slično.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Zuluhood je prvi „marketplace“ za usluge privatne zaštite na svjetskom tržištu te prva platforma koja korisnicima nudi opcije za nadzor smart home sustava. Inovaciju zagrebačke tvrtke prepoznali su i organizatori MWC-a i omogućili im da svoje rješenje prezentiraju među inovativnim startupima u sklopu 4YFN dijela sajma.

Cilj im je u Barceloni uspješno prezentirati Zuluhood i doći do bitnih kontakata za daljnji razvoj marketplacea, rast internacionalnih korisnika i razvoj same platforme.

S jedne strane, ako želimo zaštititi svoj dom profesionalnim uslugama, Zuluhood omogućuje da u trenutku kada nam to treba, odaberemo, ugovorimo i kupimo usluge privatne zaštite. Tada će zaštitari koji su za to obučeni obaviti nadzor našeg doma, provjeru zaprimljenog alarma i dr.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Usluge su dostupne odmah, prilagođene potrebama korisnika i za smart home uređaje, te se mogu ugovoriti za vikend, tijekom godišnjeg odmora ili upravo sada jer je hitno. S druge strane, korisnici koji se više pouzdaju u svoje susjede ili prijatelje, mogu ih uvijek i neograničeno dodati u Zuluhood kao svoje Watchere.

Na taj način vaš telefon može biti isključen, stišan, a vi biti na sastanku ili u avionu – Zuluhood će svaki alarm koji je aktivirao vaš smart home sustav ili netko od vaših ukućana proslijediti na vaše Watchere. Umjesto da nitko ne reagira na alarm u kvartu koji „tuli“, sa Zuluhoodom će alarmi sigurno biti proslijeđeni ljudima koji će znati da se nešto kod vas događa.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Tri benefita pri korištenju Zuluhood platforme

  • Mogućnost odabira osoba kojima vjerujete i koje su blizu te će sa Zuluhoodom biti automatski obaviještene u slučaju bilo kojeg alarma vezanog za sigurnost doma
• Mogućnost uključivanja ukućana u svoj Tribe te na taj način davanje mogućnosti da budu informirani u slučaju bilo kojeg problema, ali i da sami podignu alarm kada im to treba
• Odabir i korištenje usluge profesionalnih i obučenih zaštitara u trenutku kada im oni zaista trebaju, neovisno o tome da li u svom domu imaju sustav pametnog doma ili nemaju nikakav sigurnosni sustav.

Nakon što su uspješno završili integraciju Zuluhooda i IFTTT platforme, u fazi su testiranja prvih zaštitarskih usluga koje će biti ponuđene na hrvatskom tržištu. Cilj im je svakako graditi „security marketplace“ i širiti usluge koje su dostupne krajnjim korisnicima. Također, rade i na proširenju broja uređaja koje Zuluhood podržava.

Danas su to svi uređaji koji se mogu spojiti s IFTTT platformom, no žele u budućnosti pružiti i direktnu integraciju sa smart home sustavima poput Samsung Smartthingsa, Home Assistanta, Google Homea ili Amazon Alexa.

Izvor: Krunoslav Ćosić