PRISTAJETE NA KUPANJE?

ŠTO KAŽETE NA OVO: Jedna tvrtka planira napraviti perilicu za pranje ljudi

Autor Davor Dakić

U priču će biti umiješana i umjetna inteligencija, a ne samo sapunica

Izvor: Science Co / Ferrari / Profimedia

Tvrtka za kupaonsku i kuhinjsku tehnologiju predstavila je planove za proizvodnju perilice za pranje ljudi. Japanska tvrtka Science Co. planira takav stroj kao dio svoje linije proizvoda Mirable.

Nazvan Project Usoyaro koncept obećava "tehnologiju finih mjehurića", senzore i umjetnu inteligenciju za stvaranje automatiziranog iskustva kupanja. Stroj je dizajniran za temeljito čišćenje tijela kao i za pružanje prostora za opuštanje i opuštanje uz zvuk opuštajuće glazbe.

Izvor: Science Co / Ferrari / Profimedia

Cilj Projecta Usoyaro nije samo temeljito očistiti tijelo korisnika nego i pružiti prostor za obnavljanje tijela. Senzori unutar perilice mjerit će stanje simpatičkih i parasimpatičkih živaca, a ugrađena umjetna inteligencija koristit će prikupljene podatke kako bi stvorila što ugodniju atmosferu.

Umirujuće slike prikazuju se na vodootpornom zaslonu unutar uređaja putem kojeg se može kontrolirati i umirujuća glazba. Konceptni prikaz ljudske perilice Project Usoyaro prikazuje kako bi osoba trebala sjediti unutar bubnja. Tvrtka najavljuje perilicu u prodaji do 2025. godine.

Science Co. Project Usoyaro
Izvor: Youtube

Ipak, koncept ljudske perilice nije ništa novo. Na sajmu Expo u Osaki 1970. japanski elektronički div Sanyo Electric predstavio je, prije više od 50 godina, svoju 'Ultrasonic Bath' perilicu koja je čistila, masirala i sušila osobe u potpuno automatiziranom ciklusu od 15 minuta.

Na žalost, taj koncept nikada nije zaživio kao komercijalni proizvod. Ali ga se sjeća Yasuaki Aoyama, predsjednik tvrtke Science Co. iz Osake. Bio je fasciniran tim proizvodom te ga je odlučio poboljšati. Sudeći po najavi, u tome će i uspjeti te će tako ispuniti svoj dječački san jer je za vrijeme sajma Expo 1970. godine imao 10 godina. Plan je predstaviti Project Usoyaro na sajmu Expo u Osaki 2025. godine.

Izvor: Science Co / Ferrari / Profimedia

Izvor: Science Co / Ferrari / Profimedia