SPORTBACK I SEDAN

NOVI AUDI RS 3 Sportski nastup pogodan za svakodnevnu upotrebu

Autor Krunoslav Ćosić

Od 0 do 100 km/h za 3,8 sekundi, najveća brzina 290 km/h, a standardno u kabini dolazi 12,3-inčni virtualni ekran

Cockpit
Izvor: AUDI AG

Ovaj Audi RS 3 s benzinskim 2.5 TFSI motorom i 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom ima okruglih 400 konjskih snaga (294 kW), pet cilindara, a najviše fascinira 500 Nm okretnog momenta uz koji će po gradu i izvan grada međuubrzavanja biti munjevita.

I u unutrašnjosti se mogu vidjeti mnogi elementi specifični za RS uz što se ističe njegova sportska izvedba. 12,3-inčni Audi virtualni kokpit plus dolazi standardno u toj veličini. Prikazuje broj okretaja motora u minuti u obliku trakastog grafikona, a snagu i okretni moment prikazuje u postocima.

Izvor: AUDI AG

Po želji je prikaz broja okretaja dostupan u novom dizajnu "RS Runway". U tom se slučaju vrijednosti prikazuju u suprotnom smjeru na način koji vizualno podsjeća na pistu zrakoplova - najveća brzina u prvom planu, a najmanja u pozadini.

Uz to, Audijev virtualni kokpit plus uključuje zaslone za G-sile, vrijeme kruga i ubrzanje od 0-100 km/h, 0-200 km / h, četvrt milje i osmine milje.

RS specifični indikator promjene brzina mjenjača (stupnjeva prijenosa) u načinu ručnih promjena mijenja prikaz broja okretaja iz zelene u žutu te u crvenu, trepćući (blinkajući) na način identičan onome koji se koristi u moto-sportu kako bi ukazao na idealno vrijeme za promjenu brzina.

Izvor: AUDI AG

Središnji 10,1-inčni zaslon osjetljiv na dodir uključuje ono što se naziva "RS monitor" te prikazuje temperature rashladne tekućine, motora i ulja u mjenjaču kao i tlakove u gumama. Po prvi puta za Audi RS 3 dostupan je i head-up zaslon koji na vjetrobransko staklo, pored oznake promjene brzine mjenjača, projicira relevantne informacije.

Pravi trkaći osjećaj dodatno pojačavaju instrument ploča s ugljičnim vlaknima i RS sportska sjedala s utisnutom oznakom RS te antracitnim šavovima. Presvlake sjedala opcionalno su dostupne u finoj Nappa koži s RS šavovima u obliku saća i sjajnim crnim, crvenim ili, prvi put, zelenim kontrastnim šavovima.

Izvor: AUDI AG

Dostupni su paketi RS Design u crvenoj i zelenoj boji. Uključuju posebne podne prostirke s kontrastnim šavovima i RS oznakom kao i pojaseve s obojenim rubovima. Design paket plus uključuje kutove sjedala u crvenoj ili zelenoj boji i obojene naglaske na otvorima za zrak.

Audi RS 3 Sportback i RS 3 Sedan kreću upravo s narudžbama, a cijena za bazni RS 3 Sportback starta od 60.000 eura dok RS 3 Sedan košta 62.000 eura.