Pametna mobilnost

MERCEDES-BENZ EQS: Hyperscreen širine 1,41 metara u kabini automobila

Autor Krunoslav Ćosić

Podržan umjetnom inteligencijom (AI) Mercedes-Benz EQS olakšava svakodnevni život u mnogim područjima te prilagođava kabinu vozila prema putnicima

Izvor: Mercedes

Mercedes je objavio nove detalje o modelu EQS s kojim je postavio svjetski rekord u aerodinamici – ovo je prvi serijski automobil na svijetu s Cd vrijednosti od 0,20. Uz vanjski izgled, koji nije predstavljen, naglasak je na interijeru u kojem dominira hyperscreen ukupne širine od čak 1,41 metara.

S MBUX Hyperscreenom (opcijski dostupno), tri se zaslona gotovo neprimjetno spajaju jedan u drugi stvarajući impresivan opseg zaslona širine veće od 141 centimetar:
- zaslon ispred vozača (dijagonala zaslona: 12,3 inča)
- središnji zaslon (dijagonala 17,7 inča)
- zaslon suvozača (dijagonala 12,3 inča).

Mercedes-EQ, EQS, Interieur, MBUX Hyperscreen Mercedes-EQ, EQS, Interior, MBUX Hyperscreen
Izvor: Mercedes

Područje prikaza opcionalno dostupnog većeg head-up zaslona odgovara zaslonu dijagonale od 77 inča. Jedinica za snimanje sastoji se od matrice visoke razlučivosti od 1,3 milijuna pojedinačnih zrcala.

Veliko staklo koje pokriva MBUX Hyperscreen zakrivljeno je u tri dimenzije u procesu oblikovanja na temperaturama od približno 650 °C. Ovaj postupak omogućuje prikaz zaslona bez izobličenja po cijeloj širini vozila, bez obzira na radijus staklenog poklopca.

Sustav surround zvuka Burmester u EQS-ju sastoji se od 15 zvučnika ukupne snage 710 W i proizvodi neobično izražajan, prirodan zvuk. 8 procesorskih jezgri pokreće MBUX sustav u pozadini, a propusnost 24 GB RAM-a je 46,4 GB po sekundi.

Mercedes-EQ, EQS, Interieur, MBUX Hyperscreen Mercedes-EQ, EQS, Interior, MBUX Hyperscreen
Izvor: Mercedes

Ovisno o opremi, do 350 senzora nadgleda funkcije EQS-a ili prati okolinu vozila. A u taj broj se ne računaju antene. Senzori mjere udaljenosti, brzine i ubrzanja, uvjete osvjetljenja, oborine i temperature, zauzetost sjedala kao i kretanje vozačevih kapaka ili jezik kojim govore putnici.
Opcijski zvuk vožnje EQS-a interaktivan je i reagira na desetak različitih parametara, poput položaja papučice gasa, brzine ili oporavka.

EQS je ujedno i prvi model koji se temelji na modularnoj arhitekturi za luksuzna i električna vozila više klase. Spajanjem tehnologije, dizajna, funkcionalnosti i povezanosti, EQS nadahnjuje vozače i putnike.

Potpuno električna luksuzna limuzina Mercedes EQS se proizvodi, zajedno sa S-klasom i Mercedes-Maybach S-klasom, u potpunosti CO2-neutralnj tvornici 56 kompleksa Sindelfingen, najmodernijem pogonu Mercedes-Benza. Sustavi baterija proizvode se u obližnjem pogonu Mercedes-Benza u Untertürkheimu, tvornici Hedelfingen. EQS na tržište stiže u kolovozu ove godine.