A KAKO SE VI VOZITE?

Gdje se najviše vozi automobil, gdje bicikl, a gdje se najviše koristi javni prijevoz?

Autor Krunoslav Ćosić

Nizozemci su rekorderi po vožnji biciklom, u Brazilu nadprosječno koriste javni prijevoz, a gdje se najviše vozi automobil?

Izvor: Zero Creatives / ImageSource / Profimedia

Najnoviji rezultati globalne ankete koju je na temu putovanja do posla, fakulteta i škole proveo Statista otkrivaju zanimljive obrasce ponašanja. Postoje značajne razlike između odabranih zemalja kada je riječ o korištenju automobila, bicikala i javnog prijevoza.

Izvor: Dmitriy Shironosov / Panthermedia / Profimedia

Potvrđuje se reputacija Nizozemske kao zemlje ljubitelja bicikala, s 38 posto uvjerljivo imaju najveći udio. Ipak, Nizozemci vole na posao putovati i svojim automobilom – čini to više od 50 posto ispitanika, a javnim prijevozom koristi se manje od 20 posto njih.

SAD ima najmanji udio ispitanika koji kažu da koriste bicikl, samo 6 posto, a velika većina, 82 posto, vozi se sa svojim automobilom. Naravno, donekle su metode putovanja na posao uvjetovane opsegom i stanjem infrastrukture za biciklizam i javni prijevoz.

Izvor: Gavin Hellier / robertharding / Profimedia

Niska stopa korištenja automobila u Indiji nadoknađena je u kategoriji s dva kotača, ali ne prednjače po tome u odnosu na mnoge druge zemlje. Recimo, Nijemci vole bicikl (nešto više od 20 posto), više od 3 posto ih koristi javni prijevoz dok automobil koristi više od 60 posto ispitanih. Više od 60 posto ispitanih automobil koriste u Francuskoj, Australiji, Španjolskoj, Kini i Velikoj Britaniji.

40 posto Brazilaca koristi javni prijevoz, a oko 30 posto je javni prijevoz zastupljen u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Španjolskoj, Australiji. Manje od 20 posto Francuza koristi javni prijevoz.

Izvor: Statista