MATE RIMAC

HRVATSKA SENZACIJA Rimac grupa spajanjem s Bugattijem još bogatija, Mate će voditi brend

Autor Krunoslav Ćosić

Rimac Grupa bit će najveći dioničar nove kompanije Bugatti Rimac d.o.o. s udjelom od 55%

Izvor: Rimac Automobili

Objavljena je novost koju smo iščekivali – Rimac preuzima Bugatti, tvrtku sa 110 godina tradicije dizajna i snažnog brenda, a najbolje u svemu je što će tvrtku voditi Mate Rimac kao glavni izvršni direktor.

Rimac Automobili i Bugatti Automobiles objavili su stvaranje nove kompanije u kojoj će udružiti svoja znanja u području dizajna, inovacija i tehnologije. Rimac Grupa će biti većinski dioničar s udjelom od 55%, dok će Porsche zadržati postojeći udjel od 24% u Rimac Grupi i steći udjel od 45% u novoj kompaniji Bugatti Rimac d.o.o. Mate Rimac zadržat će svoj postojeći udjel u Rimac Grupi od 37%, Porsche ostaje na 24%, Hyundai Motor Group na 12%, a ostali investitori na 27%.

Završava se transformacija Rimac Automobila iz ambicioznog startupa u etabliranog globalnog igrača automobilske industrije, a dosadašnja kompanija Rimac Automobili postaje Rimac Grupa podijeljena na dvije odvojene kompanije – Bugatti Rimac i Rimac Technology.

Izvor: Rimac Automobili

Bugatti Rimac d.o.o. imat će sjedište u Hrvatskoj i početi poslovati kao novi zajednički poslovni subjekt od četvrtog tromjesečja 2021. Istaknimo da će Rimac Technology biti neovisni poslovni subjekt za razvoj i proizvodnju komponenti električnog pogona za brojne globalne automobilske kompanije.

Dakle, Rimac Technology ostaje neovisna tvrtka koja surađuje s brojnim svjetskim proizvođačima Automobila tako da će nastaviti svoj dosadašnji put. Razvoj, proizvodnja i isporuka baterijskih sustava, pogonskih sklopova i ostalih EV komponenti po kojima je Rimac poznat i s kojima je stekao povjerenje brojnih proizvođača automobila bit će odvojeni u novi poslovni subjekt - Rimac Technology - koji će biti u stopostotnom vlasništvu Rimac Grupe.

Bugatti i Rimac nastavljaju kao zasebni brandovi, zadržavaju postojeće proizvodne pogone i kanale distribucije, dok će sjedište i sav razvoj za oba brenda biti u Hrvatskoj. Rimac Automobili i Bugatti unutar nove kompanije nastavit će razvijati modele automobila. U budućnosti će se globalno sjedište Bugatti Rimac kompanije nalaziti u novom Rimac kampusu, koji će biti i sjedište Rimac Technology tvrtke. Ipak, sklapanje Bugatti modela nastavit će se u Molsheimu u Francuskoj, time nastavljajući korištenje povijesne lokacije koja je neodvojiva od Bugatti brenda.

Izvor: Rimac Automobili

Komentirajući današnju objavu, Mate Rimac, osnivač i glavni izvršni direktor Rimac Automobila rekao je: „Ovo je uzbudljiv trenutak u kratkoj, ali burnoj povijesti Rimac Automobila. Toliko smo toga prošli u tako malo vremena, ali ovaj novi projekt podiže stvari na potpuno novu razinu. Rimac i Bugatti savršeno se nadopunjuju. Kao mlada, agilna i brza automobilska i tehnološka tvrtka osvojili smo povjerenje partnera i snažnu poziciju u industriji električnih tehnologija visokih performansi. S Neverom smo također dokazali da možemo razvijati i proizvoditi izvanredne hiperautomobile, koji nisu samo brzi, već i uzbudljivi i visoko kvalitetni. Bugatti ima više od jednog stoljeća iskustva u inženjerskoj izvrsnosti, ali i jednu od najimpresivnijih linija automobila.“

“Nedavno smo predstavili svoj najnoviji hiperautomobil, Neveru, što je naišlo na pozitivne reakcije stručnih medija i automobilskih entuzijasta u cijelom svijetu. Stoga sam iznimno uzbuđen zbog potencijala koje donosi kombiniranje znanja, tehnologije i vrijednosti ova dva nevjerojatna branda u stvaranju nekih uistinu posebnih projekata u budućnosti. Osim stvaranja novih i uzbudljivih automobila, želimo stvoriti i iznimno uspješnu i profitabilnu tvrtku koja će biti uspješna i idućih 100 godina.“

Izvor: Rimac Automobili