4x4 POGON

ELEKTRIČNI MERCEDES Napredne tehnologije i pogon na sve kotače

Autor Krunoslav Ćosić

Pogon na sve kotače dolazi na dvije verzije potpuno električnog kompaktnog SUV-a Mercedes EQA

Izvor: Mercedes

Svi modeli iz Mercedesa čiji naziv počinje s EQ su električni modeli automobila, a u međuvremenu ponuda je poprilično narasla. Posljednji model je veliki EQS dužine 5,2 metara, a najmanji model EQA dobio je dvije dodatne izvedbe, uz pogon na sve kotače. Na prednjoj osovini koristi se asinkroni električni stroj, a na stražnjoj sinkroni električni stroj s trajnom pobudom (rotor se okreće istom brzinom kao i magnetsko polje statora).

Izvor: Mercedes

EQA 300 4MATIC sa 168 kW i EQA 350 4MATIC s 215 kW imaju doseg veći od 400 kilometara (prema WLTP-u), a tijekom ove godine u ponudu će stići verzija s još većim dosegom s jednim punjenjem baterija.

Dvije nove izvedbe nastavak su na EQA 250 sa 140 kW i s pogonom na prednje kotače. Snaga novim izvedbama je još veća, a cijene počinju od 426.000 i 452.000 kuna.

Posebno je zanimljiva standardna oprema koja dolazi uz dvije nove izvedbe. To su info-sustav MBUX (Mercedes-Benz User Experience) i sustav za navigaciju s električnom inteligencijom, EASY-PACK vrata prtljažnika s električnim otvaranjem i zatvaranjem, ambijentalno osvjetljenje u 64 boje, kamera za vožnju unatrag.

Izvor: Mercedes

Na popisu serijske opreme su LED High Performance prednja svjetla s automatskim dugim snopom, 18-inčni aluminijski naplatci, dvostruki držač za čaše, luksuzna sjedala s četverosmjerno podesivom lumbalnom potporom te višenamjenski sportski upravljač u koži.

Mercedes je u ponudu uveo tri paketa tako da kupci ne moraju razmišljati između 100-tinjak pojedinačnih opcija:

• Paket Advanced (16.524 kn + PDV, uključen u Edition 1) dodaje niz značajki udobnosti i sigurnosti
• serijskoj specifikaciji za EQA. U unutrašnjosti se dva 10,25-inčna zaslona stapaju u širokozaslonski kokpit. Vozača podržavaju Blind Spot Assist, paket zrcala i parking paket s kamerom za vožnju unatrag

• Paket Advanced Plus (23.639 kn + PDV kn, uz Edition 1 liniju: 7.115 kn + PDV) temelji se na paketu Advanced i dodatno poboljšava udobnost. Uključuje KEYLESS-GO Convenience paket, THERMOTRONIC dvozonsku automatsku kontrolu klime, audio sustav koji pruža impresivan zvuk
• i bežično punjenje pametnih telefona

• Premium paket (35.727 kn + PDV, uz Edition 1 liniju: 19.202kn + PDV) poboljšava opseg Advanced i Advanced Plus paketa dodavanjem panoramskog kliznog krovnog otvora, Burmester surround zvučnog sustava i Parkirnog paketa s 360° kamerama.

Izvor: Mercedes