KAKVA BRZINA!

ZNATE LI ŠTO SE BITNO DOGODILO NA DANAŠNJI DAN? Netko je po prvi put vozio brže od 100 km/h

Autor Krunoslav Ćosić

Brzina veća od 100 km/h postignuta je s električnim automobilom

Izvor: Profimedia

Na današnji dan, 29. travnja 1899. godine, po prvi je put s cestovnim vozilom postignuta brzina veća od 100 km/h. Uspio je to Belgijanac Camille Jenatzy prije 122 godine.

Camille je sam izgradio električni automobil s kojim je oborio rekord. Bio je svestrana osoba – vozač automobilskih utrka, dizajner i biznismen. Ukupno je tri puta obarao svjetski rekord u brzini vožnje.

Najprije je 17. siječnja 1899. godine postigao brzinu od 66,66 km/h vozeći CGA Dogcart, ali je isti dan rekord oborio Gaston de Chasseloup-Laubat. 27. siječnja Jenatzy je postigao 80,35 km/h, a Gaston je uskoro ponovo oborio njegov rekord.

Izvor: Profimedia

Camille je i treći put oborio rekord – 29. travnja 1899. postigao je 105,882 km/h vozeći električni Jamais Contente (šasija br. 25). U 1997. godini u Black Rock pustinji u SAD-u Andy Green je s ThrustSSC, nadzvučnim vozilom dužine 16,5 metara i širine 3,7 metara te mase oko 10 tona, postavio posljednji brzinski rekord na kopnu - 1228 km/h. Uz 102.000 KS.

Thrust SSC
Izvor: Shutterstock

Jamais Contente je izložen u muzeju automobila u francuskom mjestu Compiègne. Ima karoseriju u obliku torpeda, a izrađen je od legure aluminija, volframa i magnezija te je za pogon koristio baterije. Vozilo ima dva motora snage 25 kW, koristi se napon od 200 V i snaga struje od 124 A, što ukupno daje oko 68 KS. Na vozilu su za postizanje rekorda korištene gume Michelin.

Izvor: Profimedia

Nadimak Le Diable Rouge (crveni vrag) Camille je dobio zbog crvene brade, temperamenta i hrabre vožnje. Rođen je 1868. godine, a umro je u lovu 1913. godine – sakrio se iza grma te ispuštao životinjske glasove kako bi napravio podvalu svojim prijateljima koji su bili u lovu s njim.

Na žalost, jedan njegov prijatelj je povjerovao da se zaista radi o divljoj životinji te je zapucao. Ranjeni Camille je u jednom Mercedesu do bolnice iskrvario. Što je najzanimljivije, prethodno je izjavio da će jednog dana umrijeti u Mercedesu.

Camille Jenatzy
Izvor: Profimedia

Izvor: Profimedia