UZ MATRIX SVJETLA

AUDI A6 E-TRON CONCEPT: Brzo punjenje snagom od 270 kW, uz doseg veći od 700 km

Autor Smartlife

Audi predstavlja potpuno električni konceptni Sportback automobil luksuzne klase

Static photo, Colour: Helio Silver
Izvor: AUDI AG (add new)

Audi je na automobilskom sajmu Auto Shanghai 2021 predstavio 4,96-metara dug četverovratni A6 e-tron concept na kompletno novoj arhitekturi Premium Platform Electric.

Sportska električna limuzina donosi zanimljive inovacije na novoj EV platformi koju Audi razvija zajedno s Porscheom. Verzija za proizvodnju bit će predstavljena tek u drugoj polovici 2022. godine (zbog toga još nisu predstavili unutrašnjost kabine), a proizvođač očekuje da će vozilo imati doseg od oko 700 kilometara.

Izvor: AUDI AG (add new)

Audi je istaknuo da će zvanični naziv ovog modela biti A6 e-Tron. Baterija bi trebala imati kapacitet oko 100 kWh, a nova EV platforma koju razvijaju Audi i Porsche zvat će se Premium Platform Electric ili PPE. Dvije kompanije iz grupacije Volkswagen na ovom projektu rade oko godinu dana, a navodno će se nalaziti u svim većim električnim vozilima ova dva proizvođača.

To će biti četvrta EV platforma koju Audi izrađuje za svoja električna vozila. Audi koristi Porscheovu platformu koja će napajati E-Tron GT model dok će se na Volkswagenovoj MEB platformi razvijati Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron, prenosi The Verge.

Audi je sastavio i listu želja kada su u pitanju specifikacije nadolazećeg vozila. S dual motorom A6 e-tron snage 350 kW za nešto manje od četiri sekunde komotno će dostići brzinu od 100 kilometara na sat. Kao i e-tron GT, i A6 koncept bi koristio 800 V električnu arhitekturu koja bi se punila snagom od 270 kW, što znači da bi se baterija od 5 do 80 posto napunila za 25 minuta. Navodno je deset minuta punjenja dovoljno za 300 kilometara vožnje.

Kao što je slučaj s Q4 EV, električni A6 posjedovat će Digital Matrix svjetla i prilagodljivu digitalnu OLED tehnologiju. Audi je pokazao i nekoliko novih i zanimljivih opcija koje se koriste uz pomoć osvjetljenja. Na primjer, farovi će raditi i kao projektor pa ukoliko ste parkirani pored zida možete igrati i video igre, ističe kompanija.

A kada vozač bude izlazio iz ovog automobila LED projektori, koji se nalaze sa strane, "transformirat će tlo tako što će napraviti stazu, jednom kada se otvore vrata".

New Audi A6 e tron Electric Sedan Concept In Detail
Izvor: Youtube