NEMA VIŠE KAZNE

Od danas više niste obavezni koristiti zimsku opremu

Autor Igor Martić

Vozači motornih vozila više nisu obavezni koristiti zimsku opremu

Izvor: Profimedia

Temeljem članka 193. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama prestaje vrijediti Odluka o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Dakle, ukoliko se vozite po zagrebačkoj obilaznici, u zimskom periodu (koji traje od 15. studenog do 15. travnja) obvezno je korištenje zimske opreme.

U Hrvatskoj su zimske dionice javnih cesta autoceste u dužini 839,2 km, 1.863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Izvor: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Ipak, zimska oprema obavezna je kad je kolnik prekriven snijegom ili kad je na kolniku poledica, bez obzira na prestanak ove odredbe za koju je propisana novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna ako vozač upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kažnjava se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Ukoliko krećete na put tijekom travnja, dobro je znati u kojim je zemljama na snazi korištenje zimske opreme (izvor: hak..hr):
- u Albaniji su lanci za snijeg obavezni u vozilu od 1. studenog do 30. travnja
- u Njemačkoj i Rumunjskoj ne postoji zakonski propisan period u kojem je obvezno korištenje zimske opreme, ali u slučaju snijega, poledice, leda na cesti, bljuzge i ugaženog snijega četiri zimske gume su obavezne.

U ostalim europskim zemljama obavezno korištenje zimske opreme je završilo tijekom ožujka odnosno početkom travnja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI