jednostavnost kretanja

ODRŽIVA MOBILNOST: Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu 2024.

Autor Krunoslav Ćosić

Toyotin koncept mobilnosti nadahnut je sportašima, a predstavit će elektrificiranu flotu i primjenu vodika

Izvor: Toyota

Toyota je svjetski partner mobilnosti Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK) i Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC). Predstavili su svoj koncept mobilnosti za Pariz 2024. Toyota će sportašima, dužnosnicima, volonterima, akreditiranim medijima i gledateljima osigurati održiva rješenja mobilnosti usmjerena na inkluziju, održivost i mobilnost za sve.

Toyota će tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. osigurati rješenja koja će svima omogućiti jednostavnost kretanja. Ponudit će proizvode za osobnu i grupnu mobilnost posebno osmišljene kako bi svima omogućili jednostavnost kretanja.

U Parizu 2024. Toyota će omogućiti korištenje 250 osobnih baterijskih električnih vozila C+walk s za sjedenje i C+walk T za stajanje. Oba tipa vozila razvijaju maksimalnu brzinu od 6 km/h i opremljena su sustavima za prepoznavanje prednjih prepreka, čime je osiguranja sigurnost vozača i osoba koje se nalaze u blizini.

Za korisnike invalidskih kolica Toyota će osigurati električne dodatne pogone za invalidska kolica. U sportskom selu za vrijeme održavanja Pariških igara 2024. bit će dostupno 50 e-pogona. Dodatnih 150 e-pogona bit će dostupno tijekom ceremonije otvaranja Paraolimpijskih igara, kako bi se sportašima u invalidskim kolicima omogućilo lakše sudjelovanje u ovom jedinstvenom događaju.

Toyota C+walk S
Izvor: Toyota

Kako bi pristup osobnim rješenjima mikromobilnosti u Paraolimpijskom selu bio pravedan i jednostavan Toyota će ih ponuditi kao zajedničku uslugu mobilnosti uz podršku mobilne aplikacije KINTO Share. Dijeljenje ovih proizvoda osigurat će maksimalnu iskorištenost od strane paraolimpijaca i osoblja, a time će i samo odvijanje događaja biti učinkovitije.

250 električnih APM vozila dolazi s nultom emisijom ispušnih plinova. 150 prilagođenih baterijskih električnih vozila Toyota Proace Verso služit će za podršku mobilnosti članova obitelji olimpijaca i paraolimpijaca u invalidskim kolicima. Nakon Pariza 2024. sva će vozila ostati u pariškoj regiji gdje će se koristiti za pružanje specijaliziranih usluga osobnog prijevoza osobama u invalidskim kolicima.

Toyota, među raznovrsnim rješenjima mobilnosti, ukupno planira ponuditi 700 osobnih proizvoda mobilnosti posljednje milje, kao što su C+walk S, C+walk T, e-pogoni za invalidska kolica, 250 APM-ova kao i 150 Toyota Proace vozila s pristupom za invalidska kolica. Na ovaj će način Toyota osigurati da sportaši, volonteri i organizatori imaju pristup najobuhvatnijoj i najodrživijoj floti dosad viđenoj na ovim sportskim događajima.

Izvor: Toyota

Toyota će ukupno osigurati više od 2650 elektrificiranih osobnih vozila za korištenje tijekom Pariza 2024., od kojih će 150 biti prilagođeno invalidskim kolicima. Otprilike 60% voznog parka imat će nulte emisije iz ispušne cijevi, uključujući baterijska električna vozila (BEV) Toyotu bZ4X, Proace i Proace Verso te Lexus RZ i električna vozila na gorive ćelije (FCEV) Toyota Mirai.

Tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024., Toyota će osigurati 500 svojih FCEV-ova Mirai s pogonom na vodik kako bi olimpijskoj i paraolimpijskoj obitelji, sportašima, organizatorima i volonterima omogućila kretanje s nultom emisijom ispušnih plinova. Nakon igara, svih 500 vozila pridružit će se postojećoj pariškoj floti vodikovih taksija, čime će se broj FCEV vozila povećati na 1500.

Uz vozila s nultom emisijom ispušnih plinova Toyota će osigurati i oko 1000 hibridnih (HEV) i plug-in hibridnih (PHEV) vozila, i to Toyotin globalno najprodavaniji RAV4 u PHEV i HEV verzijama, kao i modele Corolla TS, Yaris Cross i Highlander, sve s hibridnom tehnologijom.