Japan Mobility Show

YAMAHIN MOTOCIKL: Može samostalno održavati ravnotežu

Autor Krunoslav Ćosić

Novi konceptni motocikl je opremljen umjetnom inteligencijom

Izvor: Yamaha Motor / Ferrari / Profimedia

Samobalansirajući motocikl Yamaha ima AI mozak. Futuristički koncept Yamaha Motoroid2 bit će predstavljen na sajmu Japan Mobility Show 2023 koji se od 25. listopada do 5. studenog 2023. održava u Tokiju. Koncept se opisuje kao istraživanje pitanja "kakva će zapravo biti sučelja čovjek-stroj u budućnosti?".

Električni motocikl sa stražnjim pogonom koristi Active Mass Center Control System ili AMCES te omogućuje samobalansiranje. Zahvaljujući tome stražnji kotač se naginje neovisno o ostatku motocikla.

Koristi se prepoznavanje lica i kontrola gestama. Tvrtka kaže da Motoroid2 također ima "izrazito realističan osjećaj" kao da se netko vozi na sjedištu.

Izvor: Yamaha Motor / Ferrari / Profimedia

Ovaj eksperimentalni model spaja mobilnost s inteligentnim tehnologijama kako bi proučio to pitanje. Yamaha Motor pretpostavila je da bi postizanje bližeg odnosa između vozača i stroja u kojem oni harmonično rezoniraju jedno s drugim kao partneri dovelo do novih oblika Jin-Ki Kannoa.

Otkako je 2017. predstavila MOTOROiD Yamaha je od tada nastavila svoje istraživanje i razvoj temeljeno na tom konceptu. Kao daljnja evolucija izvornog MOTOROiD-a, MOTOROiD2 također je vozilo za osobnu mobilnost koje može prepoznati svog vlasnika, pomjeriti se sa svog postolja i kretati se uz svog vozača.

Također ima izrazito realističan osjećaj kada se netko vozi na motociklu i ponaša se poput životnog suputnika. Sustav kontrole aktivnog centra mase (AMCES) za prepoznavanje položaja i samobalansiranje kao i AI sustav za prepoznavanje slike za prepoznavanje i reagiranje na lice i geste vlasnika dodatno su poboljšani.

Izvor: Yamaha Motor / Ferrari / Profimedia

Izvor: Yamaha Motor / Ferrari / Profimedia

Dodatno, MOTOROiD2 ima novu strukturu Leaf koja se razlikuje od bilo kojeg drugog motocikla do sada dajući ovom modelu šasiju specijaliziranu za realistične i komplementarne reakcije na samog vozača.

Na štandu Yamaha planira izložiti električna prigradska vozila, vozilo s tri kotača, bicikle s električnim pogonom i još mnogo toga uključujući šest svjetskih premijera. Osim toga, štand će predstaviti audio tehnologije, proizvode i još mnogo toga iz Yamaha Corporation koja dijeli Yamaha brand s Yamaha Motor.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI