OVO MUČI MNOGE

Za sigurnije kretanje slijepih i slabovidnih osoba u prometu

Autor Krunoslav Ćosić

Dodavanje pozadinskih zvukova na romobile jedan je od načina

Izvor: Bolt

Europska platforma Bolt i Hrvatski savez slijepih udružili su snage kako bi ukazali na ravnopravnost kretanja u gradskom prometu. Poznato je da se pješaci u posljednjih nekoliko godina osjećaju ugroženima od vozača romobila. Vožnja romobila u mnogim zemljama nije regulirana pa tako niti u Hrvatskoj.

Dodavanje pozadinskih zvukova na romobile prvi je korak kojim Bolt (iznajmljuju romobile) želi podići svijest. Slično kao što sve veći broj električnih automobila pri brzinama do 30 km/h koristi zvukove van kabine.

Izvor: Bolt

Unaprijedit će se time mikromobilnost i povećati sigurnost u prometu svih građana, uključujući i osobe s invaliditetom kao i slijepe i slabovidne osobe. Zajedničkim snagama Bolt i Hrvatski savez slijepih educirat će javnost o odgovornom ponašanju tijekom i nakon vožnje električnih romobila, a što uključuje i smjernice o ispravnom parkiranju romobila te ostavljanje taktilnih staza prohodnima.

Važnost pokretanja dijaloga i poboljšanje kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba naglasila je Andreja Veljača, dipl. iur., izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih.

„Mogućnosti koje nova tehnološka rješenja nude i njihova digitalna pristupačnost mnogima su prozor u svijet informacija. Osim što olakšavaju socijalni kontakt, imaju i važnu ulogu u uključivanju slijepih osoba u različite segmente društva. Okrenuti budućnosti, napretku i inovativnim rješenjima, u suradnji s Boltom želimo doprinijeti sigurnosti u prometu za osobe s oštećenjem vida kao izrazito ranjivoj skupini”, izjavila je Andreja Veljača i pohvalila otvaranje dijaloga s lokalnom zajednicom.

Andreja Veljača
Izvor: Bolt

Iz Bolta ističu kako im je sigurnost uvijek na prvom mjestu. Uveli su brojne sigurnosne značajke u softver i hardver Bolt električnih romobila, uključujući ograničenje brzine za početnike te sigurnosne savjete i lokalna pravila. Uz to, organiziraju i dane sigurne vožnje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI