Pametna mobilnost

Nova asistencija na cesti od sada i uz iPhone

Autor Ivan Vukić

Tijekom najave nove iPhone 15 serije pametnih telefona Apple je predstavio inovativnu pomoć na cesti

Izvor: Youtube

Novi iPhone 15 pomaže ako se nađete negdje gdje nema dostupnog signala za mobitel, a dogodi vam se kvar na vozilu te ne možete pozvati pomoć. Tada u pomoć uskače satelitska komunikaciju koju iPhone podržava, a povezivost se obavlja preko satelita.

Apple je time proširio prošlogodišnju pomoć koja također omogućuje komunikaciju preko satelita, ukoliko naprimjer negdje na planini, bez dostupnog zemaljskog signala budete ozlijeđeni i trebate pomoć ili ste se izgubili. Dostupna je i detekcija sudara, ukoliko telefon zaključi da se dogodila nesreća koju mogu registrirati senzori u telefonu. I tada će telefon asistirati u pomoći te spasiti nekome i život.

Stoga, dogodi li vam se prazan akumulator te se motor ne može pokrenuti, ukoliko vam pukne guma, ostanete bez goriva ili struje u bateriji električnog vozila, možda vam se slučajno zaključaju vrata vozila možete preko AAA Roadside Assistance pozvati pomoć dok se negdje na Velebitu nalazite prepušteni sami sebi.

Izvor: Apple

Intuitivno sučelje na ekranu pametnog telefona uključuje kratki upitnik kroz koji se prijavljuje vrsta problema i model vozila, a odgovori se s informacijama prenose putem satelita tako da služba s druge strane može izravno komunicirati s korisnikom i poslati adekvatnu pomoć na njegovu točnu lokaciju.

Pomoć na cesti i hitna SOS komunikacija putem satelita uključeni su besplatno tijekom dvije godine uz aktivaciju bilo kojeg modela iPhone 15, a uslugu Apple postupno proširuje na sve veći broj zemalja.