FUNKCIONALNA VOZILA

Karavan se pretvara u čamac, zrakoplov vertikalno polijeće

Autor Ivan Vukić

Dva zanimljiva vozila omogućuju praktičnu transformaciju i mobilnost

Izvor: Sealvans / Ferrari / Profimedia

Amfibijski cestovni karavan može se koristiti i kao čamac. Luksuzni karavan izaziva oduševljenje među ljubiteljima prirode jer se elegantna, aerodinamična amfibijska mobilna kućica brzo pretvara u plutajuću kućicu na neovisni pogon.

Kotači i njihova kontrola se sklapaju u ormarić kako bi se sakrili dok se vozilo vozi po vodi. Izvanbrodski motor koji se brzo postavlja daje mu neovisnu snagu. Modeli turske tvrtke Sealvans dolaze u dvije duljine — 7,50 m i 4,2 m i dolaze s panoramskim krovom i šasijom od pocinčanog čelika.

Veća verzija, u koju se mogu smjestiti tri odrasle ili dvije odrasle osobe i dvoje djece, ima najveću brzinu od 13 čvorova odnosno 24 km/h s motorom Honda snage 50 KS. Može se sidriti u bilo kojoj uvali ili na otvorenoj vodi.

MC One

Zrakoplov s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem stigao je na tržište, a vrijedan je 140.000 eura. Može nositi pilota do 90 kg i ima doseg do 15 minuta, uz najveću brzinu od 80 km/h. Osobni električni zrakoplov je razvila tvrtka za snimanje zračnih fotografija. Kažu da svatko može naučiti upravljati s MC One, nakon samo deset minuta treninga.