Francuska svemirska agencija

S GURMANSKIM PRIZVUKOM: Svemirski balonski turizam

Autor Igor Martić

Uz pogled dolazi gurmanski obrok te slijedi kušanje vina

Izvor: Zephalto / Ferrari / Profimedia

Nova tvrtka pridružila se utrci za slanje turista u svemir pomoću divovskog balona - ali s gurmanskim prizvukom. Zephalto sa sjedištem u Francuskoj uvelike je u razvoju stratosferskog balona s niskim udjelom ugljika, koji putnike u visećoj kapsuli nazvanoj Céleste vodi u Zemljinu stratosferu.

Očekuje se da će svemirski balon i kapsula biti lansirani 2025. godine, zahvaljujući zajedničkim naporima grupe inženjera i svjetskih stručnjaka.

Zephalto se oslanja na šest desetljeća dugo eksperimentiranje leta balonom Francuske svemirske agencije. Kapsula pod tlakom dizajnirana je kao najsuvremeniji objekt koji pruža "najbolje uvjete udobnosti i sigurnosti".

Izvor: Zephalto / Ferrari / Profimedia

Cijena po putniku je 120.000 eura što je znatno jeftinije od turističkih posjeta svemiru na raketni pogon. Glasnogovornik je dodao: "Naša kapsula omogućit će vam da u potpunosti cijenite ovo izvanredno putovanje."

Zephalto također obećava dodati dašak francuskog luksuza s gurmanskim obrokom prije leta koji pripremaju poznati francuski kuhari, nakon čega će uslijediti kušanje vina i mogućnost organiziranja događanja tijekom leta.

Izvor: Zephalto / Ferrari / Profimedia