RECI TO GLASNO

UZ AMAZON ALEXA: Ovo je prvi automobil koji omogućuje takvu kontrolu

Autor Krunoslav Ćosić

Uz web radio i Apple CarPlay pridružuju se Amazon Alexa i Android Auto

Izvor: Lamborghini

Lamborghini Huracán EVO bit će prvi model koji omogućuje glasovnu kontrolu koristeći čak četiri različita sučelja za pametnu upravljivost u vožnji. Lamborghini to prvi uvodi u svijet automobila, što znači da će se jednostavnije moći prilagođavati i mijenjati razne funkcije u vozilu.

Samo kažete Alexa te uz govorne naredbe možete upravljati klimom, osvjetljenjem i grijanjem sjedala, navigacijom, telefonskim pozivima i infotainment sustavom. Istovremeno, vi se možete usmjeriti na prometnicu, a ne na traženje tipki kojima biste podesili neku od spomenutih funkcionalnosti.

Alexa je integrirana čak i u sustav LDVI (Lamborghini Dinamica Veicolo Integrata) odnosno pogon na sva četiri kotača Huracána EVO. Jednostavnom glasovnom naredbom u stvarnom vremenu pristupa se povratnim informacijama o voznoj dinamici Huracana EVO putem zaslona, prateći vektor okretnog momenta, Lamborghinijevog dinamičkog upravljanja (LDS - Lamborghini Dynamic Steering) i kontrole proklizavanja.

Kroz Lamborghini Connected vlasnici Lamborghinija mogu se direktno iz vozila povezati s drugim uređajima s podrškom za Alexu: glasovnom naredbom vozači mogu upravljati ulaznim vratima, kućnim termostatima te rasvjetnim sustavima. Značajka Alexe je dostupna u Europi i Sjevernoj Americi, a na druga tržišta stiže od 2022. godine.