Pametna mobilnost

58 posada iz cijelog svijeta nastupa na WRC Croatia Rally

Uskoro će novo izdanje prestižnog rallyja koji će se održati u pet hrvatskih županija

Izvor: rally-croatia

Kroz Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku te grad Zagreb će od 20. do 23. travnja 2023. protutnjati WRC automobili, u borbi za titulu, a sve će pratiti stotine tisuća gledatelja.

WRC Croatia Rally prošle je godine, po službenoj studiji Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, hrvatskom turizmu donio 105 milijuna eura, uz više od 310 tisuća gledatelja koji su pratili natjecanje i čak 400 predstavnika medija koji su stigli iz inozemstva.

Radi se o jednoj od najperspektivnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj i regiji čiji doprinos razvoju turističke ponude i promociji Hrvatske u budućnosti može samo dodatno rasti. Organizatori se nadaju da će ove godine uspjeti doći do čak pola milijuna ljudi u publici.

Na dosadašnja dva izdanja WRC natjecanja u Hrvatskoj odluka o pobjedniku dogodila se doslovce u posljednjim metrima pa je publika uživala u neizvjesnim završnicama. Oba puta slavile su posade Toyote, koje su baš na Croatia Rallyju trasirali svoj put prema naslovu Svjetskog prvaka - godine 2021. Sebastien Ogier i Julien Ingrassia, a 2022. Kalle Rovanpera i Jonne Halttunen.

Izvor: Krunoslav Ćosić

U ovogodišnji raspored dodana je i jedna izmjena u itinereru; umjesto brzinskog ispita Jaškovo – Mali Modruš Potok vozi se brzinac Ravna Gora – Skrad. Jedno je sigurno – hrvatski rally prolazi kroz raznolike terene i zbog toga je specifičan u svijetu.

Cijeli događaj započet će ceremonijalnim startom na već provjerenoj lokaciji, kod Zagrebačkih fontana, a servisno parkiralište bit će kod zgrade INA-e na zagrebačkoj aveniji Većeslava Holjevca. Ukupna dužina itinerera iznosi 1650 km, od čega 301 km otpada na brzinske ispite, a kod zgrade INA-e će se ove godine nalaziti i ciljna rampa.

Izvor: foto Modlic / www.fotomodlic.si

Predstavnici natjecanja WRC Croatia Rally danas su predstavili ovogodišnje izdanje natjecanja na koje je svoj dolazak najavilo 58 posada iz cijelog svijeta koje očekuje 20 izuzetno atraktivnih brzinskih ispita, a kao najpoznatija imena ističu se osmerostruki svjetski prvak i pobjednik Croatia Rallyja iz 2021., Francuz Sebastien Ogier, aktualni prvak svijeta, Finac Kalle Rovanpera te trenutačno drugi u poretku prvenstva Belgijanac Thierry Neuville.

Dnevne ulaznice za WRC Croatia Rally moguće je nabaviti po cijeni od 10 eura, a uz to je dostupan i četverodnevni paket ulaznica po cijeni od 30 eura. Osim ulaza u sve Fan Zone uz brzinske ispite, sve ulaznice vrijede i za servisno parkiralište. Redovne ulaznice dostupne su u online prodaji putem sustava ulaznice.hr.

Izvor: foto Modlic / www.fotomodlic.si

WRC Croatia 2023 – Itinerer

Četvrtak (20.4.)
○ Shakedown Okić (Zagrebačka županija)
○ Ceremonijalni start (Grad Zagreb)

Petak (21.4.)
o Mali Lipovec - Grdanjci (Zagrebačka županija)
o Stojidraga - Hartje (Zagrebačka županija)
o Krašić - Vrškovac (Zagrebačka županija / Karlovačka županija)
o Pećurkovo Brdo - Mrežnički Novaki (Karlovačka županija)

Subota (22.4.)
o Kostanjevac - Petruš Vrh (Zagrebačka županija / Karlovačka županija)
o Vinski Vrh - Duga Resa (Karlovačka županija)
o Ravna Gora - Skrad (Primorsko - goranska županija)
o Platak (Primorsko- goranska županija)

Nedjelja (23.4.)
o Trakošćan - Vrbno (Varaždinska županija)
o Zagorska Sela - Kumrovec (Krapinsko - zagorska županija)
o Podium (Grad Zagreb)

Detaljni itinerer dostupan je na web stranici Croatia Rally.

Izvor: rally-croatia

Izvor: foto Modlic / www.fotomodlic.si

FOTO: Mirko Jankovic
Izvor: Mirko Jankovic/www.mirkojankovic.com

Izvor: rally-croatia