NOVA AUTO-MARKA

KOJI AUTOMOBIL VOZIŠ?: Xiaomi će proizvoditi pametne automobile

Autor Krunoslav Ćosić

Xiaomi Corporations osnovan 2010. godine širi poslovanje u segment električnih vozila

Izvor: Shutterstock

- Spreman sam izložiti svoju osobnu reputaciju i boriti se za budućnost našeg pametnog električnog vozila! Odlučan sam u tome da vodim svoj tim u borbi za uspjeh električnog vozila“, rekao je Lei Jun, osnivač, predsjednik i izvršni direktor Xiaomija.

Lei Jun, Xiaomi
Izvor: Shutterstock

10 milijardi američkih dolara bit će investirano u pametna električna vozila u periodu od narednih 10 godina, najavljuju iz Xiaomija koji je u 2020. godini osvojio mnoga tržišta pametnih telefona te se globalno popeo na treće mjesto na ljestvici prodaje pametnih telefona u svijetu. Na nekim europskim tržištima Xiaomi je zauzeo drugo mjesto po isporukama pametnih telefona.

Poslovanje u segmentu pametnih električnih vozila počinje službenom obavijesti Hong Kong
Stock Exchange (HKEX).Lei Jun izjavio je u ožujku 2021. godine da će ovaj segment poslovanja biti pod tvrtkom kćeri koja je u potpunom vlasništvu Xiaomija s početnim ulaganjem od 10 milijardi RMB.

Izvor: Shutterstock

Tijekom sljedećih 10 godina Xiaomi će uložiti ukupno 10 milijardi USD. Lei Jun istovremeno će obnašati dužnost izvršnog direktora tvrtke s pametnim električnim vozilima.

- Odluka je donesena nakon brojnih rundi vijećanja među svim našim partnerima i ovo će biti konačni veliki poslovni projekt mog života, izjavio je Lei Jun te otkrio da je svjedočio izazovnom tijeku donošenja odluka od strane Xiaomijevog izvršnog tima, uključujući rigorozno i ​​sveobuhvatno istraživanje industrije električnih vozila u proteklih 75 dana - 85 sastanaka s više od 200 stručnjaka iz industrije, četiri interne rasprave o upravljanju i dva sastanka odbora. Stalna podrška i povjerenje Mi Fanova u Xiaomi dali su vjetar u leđa vezano uz donošenje konačne odluke.

Xiaomi zapošljava tim za istraživanje i razvoj s više od 10.000 visoko kvalificiranih stručnjaka, uspostavio je najopsežniji ekosustav IoT uređaja i uživa podršku ogromnog broja Mi Fanova širom svijeta. Do kraja 2020. godine Xiaomi je imao novčanu rezervu od 108 milijardi RMB.

U internom pismu zaposlenicima, Lei Jun je izjavio da Xiaomi ima posebne i jedinstvene prednosti u proizvodnji automobila:
- Pametna električna vozila iz temelja su preobrazila poslovni model tradicionalne automobilske industrije, a Xiaomi najdublje razumije poslovni model internetskih usluga zasnovan na hardveru
- Xiaomi ima najopsežnije iskustvo u integraciji softvera i hardvera i najdublje proizvodno znanje u internetskoj industriji
- Xiaomi ima pametni ekosustav koji je najveći po mjerilu, najraznolikiji u pogledu kategorije proizvoda i najaktivniji u pogledu korisničkih veza
- Xiaomi ima brojne temeljne tehnologije koje se mogu primijeniti na poslovanje pametnih električnih vozila
- Xiaomi ima snažan brend i jaku bazu korisnika, uz povjerenje i podršku Mi Fanova širom svijeta
- Xiaomi ima obilne novčane resurse koji omogućuju Xiaomiju ulaganja sa sigurnošću.