HIBRIDNA MREŽA

PORSCHE I VODAFONE: Potiču 5G infrastrukturu

Autor Krunoslav Ćosić

U cijelom ispitnom centru bit će omogućena 4G i 5G pokrivenost

Izvor: Porsche

Porsche Engineering i Vodafone Business uspostavili su prvu europsku 5G hibridnu mobilnu privatnu mrežu (MPN) u Tehničkom centru Nardò (NTC) za razvoj inteligentnih i povezanih vozila. Poligon u južnoj Italiji, koji je u vlasništvu Porschea i njime upravlja Porsche Engineering, sada nudi svojim klijentima komunikacijsku mrežu u stvarnom vremenu koja obećava smanjena kašnjenja, veću propusnost, poboljšanu sigurnost i pouzdanost te brže vrijeme postavljanja.

NTC time dodatno naglašava svoju ulogu vodećeg tehnološkog partnera za integrirani razvoj i validaciju inteligentnih i povezanih vozila globalne automobilske industrije. S novom 5G mrežom NTC sada svojim korisnicima nudi još bolju infrastrukturu za razvoj i testiranje inteligentnih, autonomnih i povezanih vozila.

Nova infrastruktura mobilne mreže omogućuje 4G i 5G pokrivenost u cijelom ispitnom centru koji zauzima površinu od 700 hektara u regiji Apulija i ima više od 20 staza za testiranje visokih performansi.

Izvor: Porsche

Rješenjem Vodafone Business 5G NTC ima za cilj omogućiti svojim korisnicima učinkovit razvoj i validaciju širokog spektra budućih aplikacija kritičnih za poslovanje, od novih funkcija povezivanja vozilo-infrastruktura, vozilo-vozilo i visokoautomatizirane funkcije vožnje do samovozećih vozila.

Kao MPN sljedeće generacije novi sustav ima hibridnu infrastrukturu, koristeći privatnu mrežu potpuno integriranu u javnu mobilnu mrežu Vodafona. Zahvaljujući ovom inovativnom dizajnu i privatna i javna pokrivenost osigurana je na istoj lokaciji.

Izvor: Porsche

Lokalno će stanovništvo imati koristi od dostupnosti brze 5G javne mreže, a istovremeno korisnici NTC-a mogu koristiti privatnu mrežu koja jamči visoke standarde sigurnosti podataka. Osim nove mobilne mreže, NTC sada svojim korisnicima nudi i 1 Gbit/s vezu visokih performansi. To omogućuje brzu i izravnu vezu s oblakom omogućujući globalno umreženu suradnju i još učinkovitiji inženjering temeljen na podacima.

Nova mreža označava još jedno važno poglavlje u budućnosti usmjerenoj razvoju ispitnog centra. Od akvizicije NTC-a od strane Porschea 2012. kontinuirano se ulaže u modernizaciju i tehnološku nadogradnju poligona. Osim ulaganja u radionice, sigurnosne sustave i druge staze, poznata kružna staza od 12,6 kilometara, promjera četiri kilometra, u potpunosti je obnovljena 2019. godine — uključujući polaganje optičkih kabela za brzi prijenos podataka i odgovarajuću prometnu signalizaciju do potvrditi automatiziranu vožnju.

NTC-ova nova 5G mreža dio je širih inicijativa suradnje između Porsche Grupe i Vodafona koje su u kolovozu 2021. dovele do postavljanja samostalne 5G mreže u Porsche Development Center u Weissachu u Njemačkoj.

Izvor: Porsche

Izvor: Porsche

Izvor: Porsche