IZ PLUSA U MINUS

NAJEKSTREMNIJI TRKAĆI TERENI NA SVIJETU: Offroad natjecanje za električna SUV vozila

Autor Krunoslav Ćosić

Pustinjski, prašumski, ledenjački, oceanski i arktički teren podloga su po kojima će se testirati vozilo snage 400 kW (544 KS)

Izvor: Cupra

e-Cupra ABT XE1 natjecat će se u prvoj sezoni serija utrka Extreme E, natjecanju električnih vozila u surovim uvjetima. Bit će to jedna od najizazovnijih utrka u povijesti - offroad natjecanje za električna SUV vozila počinje 3. travnja u Saudijskoj Arabiji.

Timovi će se natjecati na najizazovnijim predjelima svijeta - pustinjama, prašumama, ledenjacima oceanui po arktičkom terenu. Uz uzbuđenje koje donosi utrka, istovremeno se svijetu želi poslati poruka o klimatskim promjenama koje utječu na naš planet.

U natjecanju Extreme E nastupit će i marka Cupra. Ovo je prva marka koja je obznanila svoje sudjelovanje te je udružila snage s timom ABT Sportsline, glavnim partnerom tima, te je sada spremna za početak toga događaja.

Vozilo e-Cupra ABT XE1 snage 400 kW morat će nadići svoje granice dok se tim priprema za prvu utrku sezone u regiji Al Ula u Saudijskoj Arabiji, najvećoj kontinuiranoj pješčanoj pustinji na svijetu, tijekom vikenda utrka Desert X Prix.

Ukupno devet timova zauzet će startne pozicije na početku serije. Natjecanje je podijeljeno na dva dana – subotu i nedjelju. Kvalifikacije 1,2,3 i 4 će se održavati subotom, a polufinale, Crazy Race i finale nedjeljom. Svaka utrka ima dva kruga – jedan će krug odvesti vozačice, a drugi krug vozači svakoga tima.

Prva sezona serije utrka Extreme E vodi natjecatelje na pet jedinstvenih svjetskih pozornica, a ovo će globalno putovanje iskoristiti činjenicu što će se kao zabavni sadržaj prenositi putem raznih kanala te će pridonijeti međunarodnoj promidžbi elektrifikacije, održivosti i ravnopravnosti spolova.

Nakon spuštanja crno-bijele kockaste zastave u Saudijskoj Arabiji, sljedeća poprišta ove serije utrka bit će Retba (Lac Rose) u Senegalu, Kangerlussaq na Grenlandu, Pará u Brazilu te, naposljetku, Ognjena zemlja u Argentini. Serija utrka Extreme E predstavlja sljedeće poglavlje evolucije trkaćeg karaktera marke Cupra. Identitet marke uvelike je povezan s trkaćom stazom, a ona je usavršila umijeće razvoja vozila koja se mogu natjecati na najvišim razinama.

CUPRA Extreme-E Warm Up
Izvor: Cupra