KORISNA SURADNJA

MOBILNOST TEMELJENA NA VODIKU: Za laka i radna vozila

Autor Krunoslav Ćosić

Kompanije Air Liquide, CaetanoBus and Toyota Motor Europe potpisale su Memorandum o razumijevanju

Izvor: CaetanoBus

Cilj memoranduma je razvoj integriranih rješenja temeljenih na vodiku. To obuhvaća razvoj infrastrukture i vozila kako bi se ubrzalo širenje mobilnosti temeljene na vodiku za laka i radna vozila. Ambicija partnerstva je doprinos dekarbonizaciji transporta i razvoju lokalnih hidrogenskih ekosustava za razne oblike mobilnosti.

Tri kompanije će se nadopunjavati stručnošću kako bi se obuhvatio cjelokupan lanac mobilnosti temeljene na vodiku - od proizvodnje obnovljivog ili niskougljičnog vodika te infrastrukture za distribuciju i opskrbu do primjene u različitim područjima.

Izvor: Toyota
Toyota Mirai
Izvor: CHRIS HUNSICKER/ACE TEAM 01 46 9/Chris Hunsicker/ACE Team

U početku će se usmjeriti na autobuse, laka gospodarska vozila i osobne automobile, a dodatno se planira ubrzati razvoj u segmentu teretnih kamiona. Planira se doprinijeti nastanku novih ekosustava diljem Europe – što je ključan korak za pokretanje potražnje i olakšavanje pristupa vodiku za druge oblike mobilnosti.

Mobilnost temeljena na vodiku obuhvaća infrastrukturu i stanice za punjenje kao i integrirane ponude vozila (leasing i servis) kupcima poput taksi službi, lokalnih uprava i sl. Cilj integracije različitih projekata unutar vodikovih ekosustava je stvoriti čvrsti krug koji omogućuje dodatno sazrijevanje ukupne vodikove infrastrukture.

Inicijativa predstavlja dodatni korak na putu prema ugljično neutralnom društvu i u skladu je sa sve većom ekološkoj usmjerenosti europskih vlada i spremnosti tehnologija temeljenih na vodiku. Kao ključno rješenje za smanjenje emisija CO 2 u sektoru mobilnosti niskougljični vodik od najveće je važnosti za omogućavanje ove energetske tranzicije.

Caetano electric mobility solutions
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI