DOBRI SAVJETI

Kako pronaći najbolju ponudu za vaš sljedeći let avionom

Autor Ivan Vukić

Privatno ili poslovno putovanje uvijek predstavlja stres, manji ili veći

Izvor: Google

Od travnja do kolovoza ove godine pretraživanja "najjeftinijih zrakoplovnih karata" porasla su za više od 240% u SAD-u. Tijekom istog razdoblja najčešće pretraživana pitanja vezana uz putovanja zrakoplovom uključivala su "kada je najbolje vrijeme za rezervirati let?" i "kako pronaći jeftine letove?".

Google je analizirao petogodišnje povijesne podatke o cijenama zrakoplovnih karata kako bi potražio pouzdane uzorke u podacima. Evo što su pronašli.

Najjeftiniji dani za let

Povijesno gledano, bilo je jeftinije letjeti sredinom tjedna nego vikendom - osobito nedjeljom. U prosjeku, letovi koji polaze ponedjeljkom, utorkom ili srijedom bili su 12% jeftiniji od polazaka vikendom. Ako se izuzmu međunarodna odredišta potencijalna ušteda bila je čak i veća od 20%.

Izvor: Freepik

Direktan let u odnosu na presjedanje

Spremnost na presjedanje jedan je od najboljih načina da uštedite novac kada letite. U prosjeku, cijene direktnih karata bile su 20% više od leta s presjedanjima.

Najbolji dan u tjednu za rezerviranje avionskih karata

Ako kupujete karte za letove zrakoplovom utorkom, srijedom ili četvrtkom umjesto subotom ili nedjeljom cijene su u prosjeku bile samo 1,9% niže u posljednjih pet godina. Dakle, ako je do vašeg putovanja još samo nekoliko tjedana nemojte čekati utorak - rezervirajte svoj let odmah.

Idealan broj dana prije polaska za rezervaciju leta

Za domaće letove u SAD-u cijene su obično najniže 21-60 dana prije leta, a prosječne cijene padaju na najnižu razinu 44 dana prije polaska. Ali imajte na umu da ti obrasci možda neće vrijediti za vašu specifičnu rutu pa je planiranje i rano rezerviranje obično dobra ideja.

Izvor: Freepik

Najbolje vrijeme za rezerviranje letova za Dan zahvalnosti ili Božić: za američka putovanja za Dan zahvalnosti trebali biste planirati malo unaprijed. U prošlosti su najniže cijene obično bile 36-74 dana prije polaska, a najniže cijene padale su 52 dana prije polaska.

Za američka putovanja oko Božića najniže prosječne cijene bile su 22 dana prije polaska, ali to bi moglo biti i kraće. Cijene imaju tendenciju pada između 20 i 88 dana prije polaska.

Još 3 načina za pronaći dobru ponudu

Provjerite preko Google Flights jesu li današnje cijene niske, tipične ili visoke. Potražite svoje polazište i odredište i vidjet ćete uvide u cijene kako biste znali je li trenutna cijena dobra ponuda u usporedbi s cijenama koje je Google katalogizirao u zadnjih 12 mjeseci za slične letove. U odabranim pretraživanjima također će vas obavijestiti ako se predviđa da će se cijene značajno promijeniti u budućnosti.

Uključite praćenje cijena kako ne biste propustili dobru ponudu. Uključite praćenje cijene za svoje odredište i datume putovanja, a Google će vam poslati e-poruku ako se cijene značajno promijene. Ili, ako ste fleksibilniji s vremenom kada možete putovati onda možete uključiti praćenje za "Bilo koji datum" kako biste primali obavijesti o sniženjima cijena letova koji polaze u sljedećih 3 do 6 mjeseci.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Upotrijebite prikaz kalendara, tablicu datuma i grafikon cijena da vidite kako se cijene karata mijenjaju. Kalendarski prikaz i mreža s datumima omogućuju vam da vidite koliko možete uštedjeti ako ste fleksibilni u pogledu datuma odlaska i povratka. Graf cijena pokazuje kako izgledaju cijene za putovanje dugo 'X broj dana', ovisno o datumu polaska.