ZA VOJNE SVRHE

AUTONOMNI TENK: Koristi virtualni topnik

Autor Davor Dakić

Vozilo M-RCV prepun je naprednih tehnologija usmjerenih na ratovanje

Izvor: Israel MOD / Ferrari / Profimedia

Hoće li jednog dana autonomni tenkovi promijeniti tijek kopnenog ratovanja? Vrlo lako moguće! Autonomni tenk s virtualnim topnikom može precizno odrediti ciljeve udaljene stotinama metara, s nevjerojatnom preciznošću.

Srednje veliko robotsko borbeno vozilo koristi vlastiti špijunski dron, a razvilo ga je izraelsko ministarstvo obrane koje u reprezentativnim scenarijima planira započeti testiranje na pravom terenu tijekom ove ili sljedeće godine.

Izvor: Israel MOD / Ferrari / Profimedia

M-RCV sadrži kupolu topa kalibra 30 mm, protuprojektilni obrambeni sustav, sustave za upravljanje vatrom i misijom, robotski komplet za autonomne operacije te aktivne i pasivne senzore za svjesnost situacije.

Ima niz pasivnih senzora koji pomažu u prikupljanju ključnih podataka na bojištu kroz detekciju vibracija, svjetlosti, zračenja i topline. Za obranu od protutenkovskih prijetnji koristi Elbitov sustav aktivne zaštite Iron Fist. Vozilo ima sustave za kontrolu vatre te situacijsku svijest, a funkcionalno je i operativno i po noći i po danu.

Izvor: Israel MOD / Ferrari / Profimedia

Izvor: Israel MOD / Ferrari / Profimedia

Istovremeno, ovo potpuno autonomno vozilo može biti meta hakiranja neprijateljskih strana, što je jedan od problema koji se treba riješiti i tako zaštititi vozilo koje bi se moglo okrenuti u kontra smjeru, prema onome tko s njim prvotno upravlja.

Može otkriti i manevrirati oko prepreka. Spremnik je dodatno opremljen dronom nalik kapsuli koji se može rasporediti i dohvatiti pomoću robotske ruke za prednje izviđačke misije. Vozila mogu nositi i razne teške terete kao i lansere projektila.

ROBUST - Israeli MOD & Elbit Medium Robotic Combat Vehicle
Izvor: Youtube