joint venture

SONY I HONDA: Udruženo razvijaju električna vozila

Autor Davor Dakić

Dvije japanske kompanije planiraju do kraja 2022. godine osnovati zajedničku tvrtku

Izvor: Honda

Nova tvrtka Sony Honda Mobility u vlasničkom omjeru 50:50 trebala bi imati kapital od 10 milijardi JPY (74,2 milijuna dolara) i šesteročlanu upravu. Cilj je krenuti s razvojem novih električnih automobila i uslugama mobilnosti te do 2025. godine ponuditi vozila u prodaji.

Time je Honda Motor napravila svoj najnoviji korak u sektoru transportne mobilnosti, sklopivši dogovor o osnivanju zajedničkog pothvata sa Sony Group za proizvodnju električnih vozila i povezanih tehnologija, prenosi Mobile World Live.

Kroz joint venture (zajedničku tvrtku) kombinirat će se Hondina stručnost u tehnologiji zaštite okoliša i sigurnosti, razvoju mobilnosti, proizvodnji karoserije i prodaji sa Sonyjevom stručnošću u slikovnim prikazima, senzorima, telekomunikacijama, mreži i zabavi kako bi se realizirala nova generacija mobilnosti i usluga za mobilnost koje su usko povezane s korisnicima i okolišem te se nastavljaju razvijati u budućnosti.

Ovako će izgledati Honda Prologue u 2024. godini
Izvor: Honda/Honda

Honda i Sony tvrde da će kombinacija isporučiti niz tehnologija i usluga povezanih s mobilnošću koje su "usko povezane s korisnicima i okolišem i nastavljaju se razvijati".

Honda se udružila sa SoftBank Corpom 2021. kako bi isprobala samostalni 5G za korištenje tehnologije cellular vehicle-to-everything (C-V2X) dok se konkurentski japanski automobilski div Nissan obratio američkom operatoru Verizon za slično ispitivanje.

Toshihiro Mibe, direktor, predsjednik, izvršni predstavnik i izvršni direktor Honde, objasnio je da će imati koristi od Sonyjevih "snaga u naprednoj digitalnoj tehnologiji" kroz zajedničku tvrtku. Osnivanje nove tvrtke i početak poslovanja podliježu odgovarajućim regulatornim odobrenjima.

Objava suradnje nastavak je i rezultat rasprave o strateškom savezu u području mobilnosti između stranaka kako je najavljeno u zajedničkom priopćenju za javnost pod naslovom “Sony i Honda potpisali Memorandum o razumijevanju za strateško savezništvo u području mobilnosti”.