ČIPOVI U AUTOMOBILIMA

POVEZANI AUTOMOBILI: Qualcomm se povezuje s VW-om

Autor Krunoslav Ćosić

U 2025. godini Volkswagenova vozila će koristiti naprednije funkcije vožnje

Izvor: Cariad

Qualcomm Technologies je napravio daljnji prodor na tržištu povezanih vozila. Dobili su ugovor o pružanju sustava na čipovima (SoC) softverskoj tvrtki Cariad iz Volkswagen grupe (VW).

Cariad je najavio da će implementirati SoC-ove američkog proizvođača čipova u svojoj softverskoj platformi za potpomognute i automatizirane funkcije vožnje. Financijski detalji nisu objavljeni.

Cariad razvija automatizirane funkcije vožnje do razine 4 na temelju Snapdragon Ride platforme. Odnos s Qualcomm Technologies također je važan korak u jačanju Cariadovih vlastitih kompetencija u definiranju optimiziranih poluvodiča visokih performansi.

Iza toga stoji uvjerenje da softver i hardver moraju biti savršeno usklađeni kako bi se dugoročno postigla najbolja moguća izvedba i učinkovitost središnjih računalnih sustava. To posebno vrijedi za složene funkcije kao što je visoko automatizirana vožnja.

Izvor: Volkswagen

Softverska tvrtka napominje da će SoC-ovi iz Qualcommovog portfelja Snapdragon Ride Platform činiti "važnu hardversku komponentu" u njezinoj računskoj platformi koja će se koristiti u vozilima Volkswagen od oko 2025. godine.

U siječnju je izvršni direktor Qualcomma Cristiano Amon istaknuo povezana vozila kao jednu od ključnih inicijativa proizvođača čipova, zajedno s mobilnim računalstvom, metaverseom i bežičnim vlaknima, prenosi Mobile World Live.

Izvor: Qualcomm

Klaus Hofmockel, viši potpredsjednik za razvoj hardvera u Cariadu, izjavio je da Qualcommov poluvodički asortiman "isporučuje vrlo učinkovite računalne performanse u kombinaciji s energetskom učinkovitošću, a također i ekonomičnošću".

Qualcomm već ima saveze s nekoliko drugih proizvođača automobila. Na primjer, Grupa Renault će surađivati s proizvođačem čipova u stvaranju novih arhitektura vozila; Volvo Cars planira poboljšati infotainment sustave u električnim automobilima; Honda Motor Company ima za cilj koristiti treću generaciju Snapdragon kokpit platforme. U igri je i Stellantis koji okuplja više od 10 velikih svjetskih automobilskih brendova, a od prije Qualcomm surađuje s Opelom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI