ZNA SE I CIJENA

SAMOVOZEĆI AUTOMOBILI: Huawei prodaje, Volkswagen kupuje

Autor Krunoslav Ćosić

Autonomna platforma košta 1,6 milijardi dolara

Izvor: Huaweicentral

Volkswagen je bacio pogled na platformu ugrađenu u Huaweijevo vozilo Aito M5 koje koristi operativni sustav Harmony, predstavljen u 2021. godini, nakon što je kineska tvrtka bila prisljena krenuti vlastitim putem, nakon trogodišnjih sankcija američke administracije.

Njemački automobilski div od Huaweija želi kupiti njegovu jedinicu za autonomnu vožnju, a pregovori su već stigli i do dogovora oko cijene koja bi mogla završiti na 1,6 milijardi dolara. Nakon kupnje Volkswagen će tehnologiju koristiti u svojim budućim modelima vozila.

VW time želi konkurirati Tesli i njegovoj tehnologiji koja omogućuje određene stupnjeve autonomne, samostalne vožnje. Očekuje se završetak pregovora već u ožujku 2022., a iznos koji se spominje je 1,58 milijardi dolara.

Izvor: Huaweicentral

Tehnologije takvog tipa razvijaju mnoge velike kineske tehnološke tvrte koje ističu da imaju naprednije mogućnosti nego što ih nude vozila Tesla. I mnogi kineski startupovi aktivno rade na integraciji autonomne vožnje, koristeći umjetnu inteligenciju i hardver koji podržava takve procese. Volkwagen je proučavao i rješenja koje nude poznati kineski proizvođač opreme DJI.

Aito M5 je prvi automobil koji koristi Harmony OS, a radi se o luksuznom SUV modelu za čiji se pogon koristi hibridni pogon - i benzinski i električni motor čime se vozilu omogućuje samostalnost u svim uvjetima, i u gradu i izvan grada. Na taj način vozilo s punim rezervoarom benzina i napunjenom baterijom može napraviti i više od 1000 kilometara.

ALL NEW 2022 HUAWEI M5 AITO - The Next Flagship Electric Car
Izvor: Youtube

Četiri dana od početka lansiranja (krajem prosinca 2021.) modela Aito M5 rezervirano je 6500 vozila, što je veliki uspjeh za Huawei. Automobil dolazi u šest različitih boja karoserije, kokpit koristi Harmony operativni sustav, a vozilo podržava L2 nivo autonomne vožnje. Za otvaranje vrata se koristi Bluetooth, postoji 3D prepoznavanje lica te više različitih tehnologija kakve viđamo u novim modelima pametnih telefona.

Cijena za Huawei Aito M5 je 250.000 yuana, što je otprilike toliko kuna, a verzija s pogonom na sve kotače košta 280.000 kineskih yuana.