AUTO I TECH ZAJEDNO

Ferrari koristi Qualcommovu digitalnu tehnologiju 

Autor Krunoslav Ćosić

Slavni talijanski proizvođač sportskih automobila Ferrari udružio se s Qualcommom

Izvor: Ferrari

Zajednički rade na digitalnoj tehnologijo kokpita, čime američki proizvođač čipova proširuje suradnju na sve veći broj proizvođača iz automobilske industrije. Qualcomm pokriva dva aspekta aranžmana: jedan koji pokriva digitalnu transformaciju talijanske marke i sustava za njene cestovne automobile te drugi kroz koji žele biti vrhunski partner za svoje Scuderia Ferrari Formule 1 (F1) i e-sportske timove.

Ferrari će koristiti Qualcommov Snapdragon Digital Chassis, niz platformi povezanih s oblakom za koje tvrtka koja proizvodi čipove tvrdi da su "potrebne za vozila sljedeće generacije". Uz digitalnu tehnologiju kokpita, postavka pokriva telematiku i napredne sustave pomoći vozaču (ADAS).

Izvor: Ferrari

Izvršni direktor Ferrarija Benedetto Vigna izjavio je da će im Qualcomm pomoći da nauče više o “digitalnim tehnologijama i Webu 3.0, područjima s velikim potencijalom za automobilizam i motosport”, prenosi Mobile World Live.

Scuderia Ferrari će koristiti Qualcommov logo koji se nalazi na F1-75, što će biti ulazak momčadi u svjetsko prvenstvo F1 2022. koje bi trebalo biti predstavljeno 17. veljače. Predsjednik i izvršni direktor Qualcomma Cristiano Amon ranije je istaknuo povezana vozila kao veliku priliku za tvrtku, koja dobiva na snazi kroz ugovore s tvrtkama uključujući BMW Group, Renault Group i Volvo Group.

Qualcomm je također dugogodišnji tehnički partner rivala Scuderia Ferrari Mercedes AMG Petronas kojem isporučuje Wi-Fi sustav uz koji je pojačao sposobnosti sustava telemetrije uživo njemačkom timu. Istovremeno, to je poligon za nove tehnologije koje se s vremenom filtriraju do cestovnih vozila.