ODRŽIVOST

U DANSKOJ Više od polovice novih automobila su elektrificirani

Autor Krunoslav Ćosić

Prodaju ne prati i potrebna infrastruktura, ali glavna stvar je dugoročna održivost

Izvor: simon collins / Alamy / Alamy / Profimedia

Električni automobili postaju popularniji od konvencionalnih automobila u Danskoj, a interes za njima stalno raste. Samo u prosincu 2021. u zemlji je prodano više od 10.000 takvih automobila, računajući i hibride, što je više od polovice svih prodanih novih automobila. 31 posto su hibridi, a 27 posto su potpuno električni.

Potražnja za automobilima na struju je tolika da Danska nije uspjela razviti potrebnu infrastrukturu, a trenutno nedostaje dovoljno stanica za punjenje. Dakle, Danska je srušila barijeru i to se dogodilo puno ranije nego se pretpostavljalo. I planiralo.

Električna vozila sigurno neće spasiti svijet, to se već od ranije zna. Nema smisla proizvoditi električnu energiju iz fosilnih goriva te zagađenje samo prebacivati van gradskih središta u kojima će se voziti na struju.

Izvor: Pixabay

Uskoro će vijesti o rekordnoj prodaji električnih automobila postati trivijalne i nitko na njih neće obraćati pozornost. Poanta je u razmišljanju o čistoj i održivoj proizvodnji električne energije kojom će se automobili puniti. Danska u tome prednjači već dugo vremena jer energija tamo dolazi iz vjetroelektrana.

Dakle, prelazak na električni pogon neće spasiti naš planet, ali će doći do cijelog niza inovacija u proizvodnji, recikliranju materijala i infrastrukturi.

Izvor: Pixabay