SAMOVOZEĆA VOZILA

NPT TEHNOLOGIJA Bezračna guma za dostavne robote

Autor Krunoslav Ćosić

Pomaže kod potrebe za mikro-dostavama i omogućuje niže troškove

Izvor: Goodyear

Goodyear je, koristeći tehnologiju NPT (non-pneumatic tire), za tvrtku Starship Technologies razvio bezračnu gumu za dostavne robote. Uz pomoć za manje dostave omogućuje niže troškove upravljanja voznim parkovima autonomnih robota.

Starship Technologies upravlja mrežom s više od tisuću autonomnih robota koji u brojnim svjetskim gradovima dostavljaju pakete i namirnice kupcima. Roboti dnevno obave na tisuće dostava u svim vremenskim uvjetima i na najrazličitijim terenima.

Izvor: Goodyear

Zbog toga su pouzdane i održavane gume izuzetno važne jer područje mikro-dostave ima potpuno drugačije potrebe koje Goodyearova tehnologija NPT pokriva jer omogućuje dugotrajnu upotrebu bez dodatnih troškova održavanja.

Faza testiranja, koja se održava na Sveučilištu Bowling Green State u Ohiju u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuje pozitivne rezultate o trošenju gaznog sloja, kočenju i prigušivanju vibracija. Time bezračne gume dokazuju potencijal za nove vrste mobilnosti.

Goodyear predstavil brezzračno pnevmatiko za dostavne robote
Izvor: Youtube

Starship Technologies dostavni roboti prešli su na milijune kilometara i obavili više od dva milijuna autonomnih dostava diljem svijeta. Voze samostalno, ali ih nadzire čovjek koji u bilo kom trenutku može preuzeti njihovo vođenje.