SAMOVOZEĆA VOZILA

SHIFTX KONFERENCIJA Koliki je potencijal autonomnih vozila?

Autor Krunoslav Ćosić

U Berlinu će se početkom rujna održati festival ideja i digitalnih globalnih platformi

Izvor: Shutterstock

Kako dekarbonizirati transport? Trebaju li nam još uvijek naši automobili? To su samo neka od pitanja na koja će odgovoriti konferencija SHIFTx, a održava se 2. i 3. rujna 2021. Program konferencije SHIFTx bavi se temama kao što su novi urbanizam, nove dimenzije mobilnosti, obnovljiva energija, mobilnost vođena podacima te dizajn i mobilnost.

SHIFT Mobility događaj je usmjeren na budućnost eko sustava mobilnosti. Tema konferencije je „Mobility meets tech“ (mobilnost se susreće s tehnologijom) su aspekti poput povezivanja, obnovljive energije, urbane infrastrukture, održivosti i najinspirativnijih inovacija u području mobilnosti.

Dvodnevna konferencija održat će se online, uz streaming sadržaja s temama održive mobilnosti. „Moram se nasmijati kada automobilske tvrtke kažu da su održive“, kaže Alain Visser, izvršni direktor Lynk & Co koji je uvjeren da će se njihov poslovni model morati promijeniti u budućnosti.

Izvor: Shiftx

"Samovozeća vozila imat će veći utjecaj na buduću mobilnost od transformacije u električna vozila", kaže Johann Jungwirth iz Mobileye. "94% od 1,35 milijuna smrtnih slučajeva u prometu godišnje uzrokuju ljudi kao vozači, događaju se deseci milijuna ozljeda, ali konačno imamo rješenje na vidiku."

Još jedan pozitivan učinak samovozećih, autonomnih vozila također je ključan za Jungwirtha: "Oko 800 milijardi sati godišnje izgubi se iza upravljača, što znači da to vrijeme možemo vratiti ljudima."

Izvor: Shutterstock

Na SHIFTx konferenciji će objasniti kako postići cilj: dekarboniziranje transporta: „Budućnost mobilnosti bit će intuitivna, besprijekorna i multimodalna. Manje će vozila biti u vlasništvu krajnjeg korisnika, a umjesto toga imat ćemo lak pristup bilo kojoj vrsti vozila za pojedinačna i multimodalna putovanja unutar gradova, kao i za putovanja između gradova. I ovo besprijekorno iskustvo putovat će s nama dok se krećemo po svijetu”, smatra Boyd Cohen, osnivač i izvršni direktor Iomoba.