SPASIMO RUDARE

HUAWEI I RUDARSTVO: 5G može spasiti rudare u rudnicima

Autor Smartlife

Rudarstvo je ogromna djelatnost u kojoj su nesreće česte pa je sigurnost radnika prioritet

Izvor: Pixabay

Upotreba 5G tehnologije povećat će sigurnost i efikasnost zahtjevnog rudarskog posla. U cilju poboljšanja sigurnosti i efikasnosti rudarske industrije, kompanija Huawei primijenila je 5G tehnologiju i u ovoj oblasti.

Kineska kompanija nakon teškog perioda u 2019. i 2020. godini svoju šansu vidi u pametnijoj energetici potpomognutoj razvojem 5G mreže i servisa. Veliki broj funkcija, koje se obavljaju ručno bit će digitalizirane, istaknuo je direktor te kompanije Ren Zhengfei.

Izvor: Pixabay

"Naš glavni cilj je povećati primjenu elektronskih, softverskih i računalnih sustava u različitim industrijama. Trenutno smo usmjereni na to da primjenom naše tehnologije pomognemo rudarskoj industriji u smanjenju broja zaposlenih u svakoj smjeni za 10 do 20 posto, prije svega onih koji se spuštaju u rudarske jame, kako bi njihov rad bio efikasniji i sigurniji. Osnovna platforma za vađenje ugljena je ista kao ona koju pružamo za tvornice željeza i čelika, luke i aerodrome.

5G aplikacije su drugačije za različite industrije, ali većina tehnologija je ista", istaknuo je Zhengfei i dodao da kada je riječ o primjeni 5G, većina IT kompanija nije vidjela rudarstvo kao polje za primjenu ove tehnologije, međutim Huawei je tu vidio veliki potencijal.

"Kina ima oko 5300 rudnika ugljena i 2700 rudnika rude. Ukoliko uspijemo opslužiti više od 8000 rudnika, mogli bismo proširiti svoje poslovanje i na rudnike izvan Kine. Smanjenje broja zaposlenih u ovoj industriji može biti od velikog značaja za rudnike koji se nalaze u arktičkim regijama u Kanadi i Rusiji. Vrlo mali broj ljudi je spreman tamo živjeti zbog surovog okruženja. Iz tog razloga njihovo korištenje resursa je neefikasno", smatra Zhengfei.

Izvor: Ren Zhengfei