KONAČNO!

NOVA GENERACIJA BATERIJA: Daju dvostruko više snage od najboljih litij-ionskih baterija

Autor Krunoslav Ćosić

Istraživači sa sveučilišta MIT istražuju bateriju koja značajno povećava snagu bez žrtvovanja životnog vijeka baterije

Izvor: Pixabay

Eksperimentiranjem s metalnim elektrodama umjesto standardnih grafitnih koje se koriste u litij-ionskim baterijama istraživači s MIT-a došli su do zaključka da se korištenjem novog elektrolita, koji razdvaja elektrode, može značajno povećati kapacitet baterija.

Novi dizajn baterija predstavljen je u časopisu Nature Energy, a govori o korištenju nove tehnologije koja može čuvati do 420 Wh/kg (vat sati po kilogramu) litij-ionske baterije umjesto dosadašnjih 260 Wh/kg. Otkriće je bazirano na prethodnom radu na litij-zračnim baterijama koje imaju ogroman potencijal, ali i dalje imaju probleme koji ih sprječavaju da se koriste u svakodnevnim uređajima.

Nove organske molekule, koje bi se trebale koristiti umjesto standardnih elektrolita u tekućem stanju, imaju za cilj stabilnost litij-zračnih baterija, a umjesto toga njihovom primjenom na standardne baterije skoro da je dvostruko više povećan kapacitet.

Novi elektroliti bitan su korak ka litij-metal baterijama s duplo većim kapacitetom u odnosu na najbolje litij-ionske baterije. Litij-metal baterije nisu nikakva novost i one u stvari predstavljaju prethodnika litij-ionskih baterija, ali ih njihova brza degradacija sprječava da budu masovno korištene. Sljedeći korak je planiranje masovne proizvodnje novih baterija kako bi cijena bila pristupačnija i kako bi se našle u komercijalnoj upotrebi u sljedećih nekoliko godina.

Najbolja stvar je što nova tehnologija ne koristi skupe elemente već ugljik i flor pa ograničenje nisu resursi već proizvodni proces. Ukoliko sve bude išlo po planu, nova generacija baterija mogla bi u potpunosti zamijeniti postojeće, značajno smanjujući cijenu i povećavajući kapacitet baterija široke potrošnje.