potrošnja energije

TRENDOVI ZA 2024: Fokus na omogućavanju umjetne inteligencije upravljanju energijom

Autor Krunoslav Ćosić

Industrija podatkovnih centara susreće se s novim izazovima

Izvor: Smartlife

Niti podatkovni centri neće moći u 2024. godini funkcionirati bez upotrebe umjetne inteligencije. Intenzivna, hitna potražnja za mogućnostima umjetne inteligencije (AI) i pritisak da se smanji potrošnja energije, troškovi i emisije stakleničkih plinova su se nadvili na industriju podatkovnih centara.

Proliferacija AI (kako je tvrtka Vertiv predvidjela prije dvije godine), zajedno s infrastrukturom i izazovima održivosti inherentnim računalstvu koje podržava AI, mogu se osjetiti u cijeloj industriji i kroz prognozu trendova podatkovnih centara za 2024.

Prognozira to tvrtka globalni dobavljač kritične digitalne infrastrukture i kontinuiranih rješenja. Giordano (Gio) Albertazzi, izvršni direktor tvrtke Vertiv kaže da su "AI i njegov nizvodni utjecaj na gustoće podatkovnih centara i zahtjeve za napajanjem postali dominantne priče u industriji. Pronalaženje načina da se korisnicima pomogne da podrže potražnju za umjetnom inteligencijom i smanje potrošnju energije i emisije stakleničkih plinova značajan je izazov koji zahtijeva novu suradnju između podatkovnih centara, proizvođača čipova i servera te pružatelja infrastrukture“.

Izvor: Pixabay

Trendovi za koje stručnjaci tvrtke Vertiv očekuju da će biti dominantni u ekosustavu podatkovnih centara za 2024. godinu odnose se na postavljanje uvjeta za gradnju novih podatkovnih centara i nadogradnje postojećih.

Sve veća potražnja za umjetnom inteligencijom u svim aplikacijama stavlja pritisak na organizacije da uvedu značajne promjene u svoje poslovanje. Naslijeđeni postojeći podatkovni centri su slabo opremljeni za pružanje podrške u širokoj implementaciji računalstva visoke gustoće koje je potrebno za umjetnu inteligenciju pri čemu mnogima nedostaje potrebna infrastruktura za hlađenje tekućinom.

Iz Vertiva kažu da će u nadolazećoj godini sve više organizacija shvatiti kako su polovične mjere nedovoljne i umjesto toga odlučiti se za izgradnju novih podatkovnih centara – sve više uključujući prefabricirana modularna rješenja koja skraćuju rokove puštanja u pogon ili velike nadogradnje koje iz temelja mijenjaju njihovu infrastrukturu napajanja i hlađenja.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Istovremeno, takve značajne promjene predstavljaju prilike za implementaciju ekološki prihvatljivijih tehnologija i praksi uključujući tekuće hlađenje za AI servere koje se primjenjuju u skladu s toplinskim upravljanjem hlađenim zrakom kako bi se podržao cijeli prostor podatkovnog centra.

Nove tehnologije i pristupi za pohranu energije pokazali su sposobnost inteligentne integracije s mrežom i postizanjem hitnog cilja – smanjenje vremena za pokretanja generatora. Baterijski sustavi za pohranu energije (BESS) podržavaju zahtjeve za produljenim radnim vremenom prebacujući opterećenje prema potrebi i na dulje trajanje i mogu se neprimjetno integrirati s alternativnim izvorima energije kao što su solarne ili gorive ćelije.

Izvor: Pixabay

To minimizira korištenje generatora i smanjuje njihov utjecaj na okoliš. Instalacije BESS-a bit će češće u 2024. godini, a s vremenom će se razvijati kako bi odgovarale „bring your own power“ (BYOP) modelima i isporučivale kapacitet, pouzdanost i isplativost.

Umjetna inteligencija je ključan čimbenik za diversificiranje ulaganja i strategije implementacije. Organizacije bi tako mogle početi tražiti lokalne kapacitete za podršku umjetnoj inteligenciji, a implementacija edge aplikacija mogla bi biti pod snažnim utjecajem umjetne inteligencije.

Gartner predviđa da će se globalna potrošnja na javne usluge u cloudu povećati za 20,4% u 2024. godini, a masovna migracija na cloud ne pokazuje znakove njenog smanjivanja. To vrši pritisak na pružatelje cloud usluga da brzo povećaju kapacitet kako bi podržali potražnju za umjetnom inteligencijom (AI) i računalstvom visokih performansi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI