4IR

5G PAMETNA TVORNICA: Ova tvornica je na 100 posto obnovljivoj električnoj energiji

Autor Krunoslav Ćosić

Ericssonova 5G pametna tvornica u Lewisvilleu u Texasu prepoznata je kao pionir četvrte industrijske revolucije (4IR)

Izvor: Ericsson

U godinu je dana tim 5G pametne tvornice razvio 25 korisničkih slučajeva koji će naći širu primjenu u idućih 12 mjeseci. Integrirani sustavi za zaštitu okoliša dizajnirani su da smanje potrošnju energije za 24 posto te potrošnju vode u interijeru za 75 posto. Tvornica otvorena početkom 2020. godine, u koju je uloženo 100 milijuna američkih dolar, radi na 100 posto obnovljivoj električnoj energiji.

Svjetski ekonomski forum Ericssonovoj je tvornici dodijelio prestižnu oznaku “*Globalni svjetionik”. Priznanje je to Ericssonovoj implementaciji tehnologije sljedeće generacije na toj lokaciji te njezinom učinku – uključujući impresivno poboljšanje učinka od 2,2 puta po zaposleniku u usporedbi sa sličnim postrojenjima bez automatizacije i 4IR poboljšanja.

U usporedbi sa sličnim postrojenjima bez automatizacije i 4IR poboljšanja, 5G automatizirana tvornica s povezanim robotima ima 120 posto poboljšani učinak po zaposleniku i 65-postotno smanjenje u ručnom rukovanju materijalima.

Ericsson također namjerava dobiti LEED Gold (Leadership in Energy and Environmental Design, najrašireniji je sustav ocjenjivanja zelenih građevina u svijetu) i LEED Zero Carbon certifikate za ovu pametnu tvornicu te će ona biti prva Ericssonova tvornica u svijetu s tim priznanjem.

Ericsson podržava ambiciju 1,5°C koju je postavio Pariški sporazum. Da bi se ona ostvarila, svijet treba prepoloviti globalne emisije do 2030. te doći do nulte neto stope emisija prije 2050. Digitalne tehnologije poput 5G i IoT primijenjene u različitim industrijama, poput proizvodnje, mogu pomoći smanjiti globalne ugljične emisije do 15 posto do 2030.