Pametna energija

ULAGANJE U ENERGETSKU UČINKOVITOST: Dosegnut će rekordne razine u 2023.

Autor Krunoslav Ćosić

Dvostruko brži razvoj energetske učinkovitosti ključan je za nultu stopu emisija stakleničkih plinova

Izvor: Pixabay

Ulaganje u energetsku učinkovitost dosegnut će rekordne razine u 2023. i to unatoč usporavanju u odnosu na prijašnju godinu zbog visokih troškova kapitala na potencijalne nove projekte. Naime, obzirom na trenutno očekivane i najavljene politike i planove, za pretpostaviti je povećanje investicija povezanih s učinkovitošću za daljnjih 50 posto.

No, kako bi se ostvario dvostruki godišnji napredak u energetskoj učinkovitosti, investicije u taj sektor se moraju povećati sa 600 milijardi dolara na više od 1,8 bilijuna dolara do 2030. godine.

Godišnji napredak u energetskoj učinkovitosti sa sadašnjih 2,2 posto treba ubrzati na više od 4 posto godišnje do 2030. godine kako bi se ispunili ciljevi u smanjenju emisija stakleničkih plinova i istovremeno stvorila nova radna mjesta, povećao pristup energentima, smanjili računi, spustila razina zagađenje zraka te kako bi države postale neovisne o uvozu fosilnih goriva.

Poruka je to Međunarodne energetske agencije (IEA) na godišnjoj globalnoj konferenciji o energetskoj učinkovitosti na kojoj je bilo više od 700 ljudi iz 80 zemalja, uključujući 30 ministara i 50 predsjednika Uprava, a organizirana je u partnerstvu sa Schneider Electricom, predvodnikom u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji. Ujedno je predstavljen i izvještaj Energetska učinkovitost: Desetljeće za djelovanje.

Politike i regulativa će imati ključnu ulogu hoće li svijet ispuniti kratkoročne, srednjoročne ili dugoročne ciljeve energetske učinkovitosti. RePowerEU u Europi, Inflation Reduction Act u SAD-u i Green Transformation (GX) inicijativa u Japanu neki su od primjera s kojima donositelji odluka pokušavaju ispuniti ciljeve energetske učinkovitosti.

Izvor: Mercedes-Benz AG – Communicati/MediaPortal Daimler AG

Također, brojne države u razvoju, uključujući Indiju, Čile i Južnu Afriku, donijele su progresivne mjere kako bi energetsku učinkovitost stavile u prvi plan. Kako bi nastavila pružati potporu snažnijem djelovanju u sektoru energetske učinkovitosti, IEA je razvila i ažurirala svoje preporuke za donositelje odluka u državama.

Skup preporuka i alata sastoji se od dva dijela: prvi su 10 strateških načela, temeljenih na preporukama Globalnog povjerenstva za hitnu akciju za energetsku učinkovitost, koji objedinjuju ključne spoznaje iz globalnog iskustva o tome kako maksimalno povećati učinak svih politika i programa energetske učinkovitosti.

Drugi dio je skup sektorskih politika u kojem se ističu ključne politike dostupne vladama i kako se one mogu integrirati u učinkovite i koherentne aktivnosti za bržu i snažniju učinkovitost.