Pametna energija

ELEKTRIČNA ENERGIJA: Rješenja za poticanje globalne energetske tranzicije

Autor Krunoslav Ćosić

Cilj je globalna energetska tranzicija i postizanje ciljeva ugljične neutralnosti

Izvor: Pixabay

Na ovogodišnjem Mobile World Congressu (MWC 2023) Huawei je održao svoj Electric Power Summit na temu "Pronađite prave tehnologije za pokretanje globalne energetske tranzicije". Kako bi odgovorio na izazove s kojima se suočava buduća električna mreža, Huawei je razvio četiri rješenja, uključujući IoT rješenje za distribuciju energije.

Darmawan Prasodjo, glavni izvršni direktor PT PLN, i Nikos Hatziargyriou, IEEE Life Fellow i počasni član CIGRE bili su prisutni i podijelili trendove digitalne transformacije, najbolje prakse i svoje iskustvo digitalne transformacije s globalnim kupcima, partnerima i međunarodnim medijima, s ciljem pomoći globalnim energetskim tvrtkama da postanu digitalne.

Darmawan Prasodjo, Chief Executive Officer, Huawei
Izvor: Hand-out/Huawei

Zhou Haojie, COO poslovne jedinice Huawei Electric Power Digitalization, održao je uvodni govor na summitu. Također je predstavio četiri nova rješenja i predstavio uspješne prakse Huawei rješenja u scenarijima elektroenergetskih mreža.

IoT rješenje za distribuciju energije usmjereno na arhitekturu 'cloud-pipe-edge-device' sastoji se od dva podrješenja: pametnih i integriranih TTU-ova i inteligentnih prostorija za distribuciju energije. Rješenje ima funkcije kao što su svijest o podacima, rubna obrada i pametne aplikacije, ispunjavajući zahtjeve aplikacija za različite scenarije distribucije električne energije i osiguravajući siguran, stabilan i učinkovit rad mreže za distribuciju električne energije.

Zhou Haojie, COO of Huawei Electric Power Digitalization Business Unit
Izvor: Hand-out/Huawei

Rješenje za inteligentnu inspekciju trafostanica eliminira 70% posla ručnog pregleda detekcijom statusa uređaja u stvarnom vremenu i inteligentnim identificiranjem potencijalnih grešaka. Rješenje pomaže korisnicima implementirati O&M trafostanice bez i s manje osoblja, čime se poboljšava učinkovitost, uz smanjenje troškova.

Electric Power Wireless Campus Solution pomaže u izgradnji end-to-end ekosustava, sigurne i pouzdane mreže kampusa za elektroprivredne tvrtke. Pruža visokokvalitetne pristupne usluge za mobilni ured i inspekcijske operacije, integrirajući percepciju s komunikacijom i smanjujući troškove izgradnje mreže za 50%.

Intelligent Wind Power Network Solution daljinski upravlja opremom vjetroelektrana kako bi se povećala proizvodnja energije, poboljšala učinkovitost upravljanja i smanjili sigurnosni rizici.

U budućnosti Huawei planira raditi s partnerima iz ekosustava na razvoju inteligentnijih energetskih rješenja kako bi se zadovoljili rastući zahtjevi elektroenergetske industrije za osiguranjem sigurnosti, poboljšanjem učinkovitosti te zelenim i niskougljičnim razvojem. Cilj je popločati digitalni put za globalnu energetsku tranziciju i postizanje ciljeva ugljične neutralnosti.