Održiva opskrba

VALIDACIJA ZA NULTU STOPU EMISIJA: Prvi proizvođač osobnih računala i pametnih telefona

Autor Krunoslav Ćosić

Lenovo se obvezuje na postizanje nulte stope do 2050. godine

Izvor: Youtube

Lenovo je u prvoj skupini tvrtki koje su dobile validaciju za nultu stopu emisije od inicijative Science Based Targets, što ju čini prvim proizvođačem osobnih računala i pametnih telefona i jednom od 139 tvrtki diljem svijeta s ciljevima koje potvrđuje standard nulte stope (Net Zero Standard).

Lenovo committed to Net-Zero emissions by 2050
Izvor: Youtube

Cilj se odnosi na postizanje nulte stope emisija stakleničkih plinova (GHG) do 2050. godine, a koji je potvrdila i odobrila inicijativa Science Based Targets (SBTi), partnerstvo između UN Global Compacta, CDP-a i Svjetskog fonda za prirodu (WWF).

Lenovo ima znanstveni, kolaborativan i odgovoran pristup smanjenju emisija te je „kao globalni tehnološki lider već više od desetljeća predan smanjenju svojih emisija”, izjavio je Yuanqing Yang, predsjednik tvrtke Lenovo. „Vjerujemo da su u borbi protiv klimatskih promjena suradnja i odgovornost dva ključna elementa potrebna za zajednički uspjeh. Ostajemo posvećeni praćenju klimatologije, standardizaciji naših mjerenja i traženju stalne validacije za naše ciljeve i napredak.”

Bez usklađivanja tvrtki s inicijativom SBTi teško je potvrditi ili znati kada je dosegnut cilj nulte emisije. Razlog leži u:

1) Standardizacija: Inicijativa SBTi je prvo tijelo koje je standardiziralo značenje nulte stope u odnosu na nastojanje da se globalno zagrijavanje ograniči na 1,5 stupnjeva Celzijusa
2) Adaptacija: Standard inicijative SBTi je dinamičan i odgovara na zajedničke napore tvrtki i promjenjivu temperaturu planeta
3) Odgovornost: 2050. godina se mnogima čini daleko te mnogi lideri koji danas preuzimaju obveze možda neće biti na svojim pozicijama za 27 godina. Usklađivanje ciljeva za smanjenje klimatskih promjena s vanjskim tijelom osigurava odgovornost i kontinuitet.

Journey to Net-Zero: Sustainable Supply Chain
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI